Cobra/Ericofon 1954

Haloo kännykkäkansa! Kuka muistaa vielä Cobran eli Ericofonin vuodelta 1954. Ehkäpä jonkun onnellisen kaapin kätköissä tai peräti käytössä on tämä keräilijöiden suosima varsipuhelin, kuten sitä kutsuttiin Helsingin puhelinlaitoksella.

LM Erickssonilla työskentelevä Gösta Thames oli suunnitteluryhmän vetäjä, jonka päämääränä oli suunnitella pieni, kevyt ja helppokäyttöinen puhelin. Cobra, millä nimellä puhelin yleisesti tunnetaan, valmistui juuri ja juuri Erickssonin 100-vuotis syntymäpäiville vuonna 1953.

Aluksi se oli suuressa suosiossa sairaaloissa, joissa oli suuri etu siitä, että se vei vain vähän tilaa pienellä yöpöydällä ja että kaikki oli samassa paketissa. Tämä oli juuri Cobran merkittävin ominaisuus muihin puhelimiin verrattuna. Aikaisemminhan puhelimessa oli ollut kaksi osaa: Luuri ja koneiston kätkevä pöytäosa numerolevyineen.

Pian Cobra kuitenkin levisi myös kotitalouksiin ja vaikeuksien kautta se rantautui myös rapakon taakse Amerikan Yhdysvaltoihin. Siellä se sai myös yhden merkittävimmistä palkinnoistaan. Museum of Modern Art palkitsi sen yhtenä 1900-luvun parhaiten muotoiltuna esineenä, mitä todella on. Se istuu käteen kuin valettu ja katkaisee yhteyden pöydälle laskettaessa, kuin itsestään.

Ensimmäiset myydyt Cobrat olivat harmaita, vihreitä, sinisiä, punaisia tai luunvärisiä, mutta kaikkiaan Cobraa on valmistettu kymmeniä värejä ja sävyjä. Cobrasta tehtiin myös näppäinversio.

Cobraa myytiin noin 2,5 miljoona kappaletta se muutti aavistuksen verran muotoaan Amerikkaan mennessään ja siitä on painettu ruotsissa jopa postimerkki. Tavallaan tämä ainutlaatuinen puhelin on matkapuhelimen muotoilun esiäiti, molemmissahan kaikki on samassa kapulassa.

(t.i.l.a. osa 31, 23.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja