Charlotte Kalla sanoo koronarokotteen olleen tautia pahempi – näin asiantuntija kommentoi

3:39
Hanna Nohynek kertoo videolla, tarviiko liikuntasuorituksia välttää toisen koronarokoteannoksen jälkeen.

Maastohiihdon ruotsalaistähti Charlotte Kalla kertoi Expressenille, että koronarokote iski häneen voimakkaammin kuin itse tauti. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi MTV Urheilulle, että sivuvaikutukset voivat olla voimakkaampia sairastetun taudin jälkeen.

Kolminkertainen olympiavoittaja Kalla sairastui viime vuoden marraskuussa koronavirukseen.  Uuteen kauteen valmistautuminen ei ole sujunut ongelmitta koronarokotteiden saamisen jälkeen. Kalla kärsi kahteen otteeseen rokotteiden sivuvaikutuksista.

– Se oli haastavaa. Olin ehkä hiukan lapsellinen sen suhteen. Ajattelin vain, että olen saanut kehooni ruiskun, joka aiheuttaa kuumeen ja tällä kertaa se ei ole niin vaarallista, Kalla kertoi.

– Se oli silti vaikeaa päästä sen läpi. Oloni oli paljon pahempi rokotteiden kuin taudin jälkeen. Vaikka tietäisitkin oireiden syyn, niin niiden kokeminen ei ole hauskaa, varsinkin kun se vaikuttaa harjoitteluun, Kalla jatkoi.

Ruotsalaistähti myöntää, että hän saattoi aloittaa täyspainoitteisen harjoittelun liian aikaisin.

– Ei ollut jälkikäteen ajateltuna ehkä se fiksuin päätös, Kalla sanoi.

THL:n ylilääkäri Nohynek sanoo, että koronarokotteiden sivuvaikutukset voivat olla voimakkaampia sairastetun taudin jälkeen.

– Kyllä, näin voi olla. Ainakin jos rokotteen saa hyvin pian taudin sairastamisen jälkeen, niin ihmisellä on elimistössään paljon vasta-aineita ja paljon erilaisia soluja, jotka virusinfektio on synnyttänyt. Silloin kun siihen tuodaan uudestaan viruksen piikkiproteiinin mRNA-koodia, niin elimistön reaktio voi olla hyvin voimakas, Nohynek kertoo.

Kalla on saanut koronaviruksen sairastamisen jälkeen molemmat rokotteet ja kärsinyt molempina kertoina voimakkaista sivuvaikutuksista. 

– Omassa suosituksessamme sanomme, että ihmisellä, joka on sairastanut taudin, ei ole mitään kiirettä saada ensimmäistä rokoteannostaan tai myöskään sitä tehosteannosta, Nohynek sanoo.

Vuosien 2010, 2014 ja 2018 talviolympialaisissa kultaa voittanut Kalla valmistautuu paraikaa uransa neljänsiin olympialaisiin. Hän on kerännyt urallaan yhteensä yhdeksän olympiamitalia. Pekingin talviolympialaiset ovat luvassa ensi vuoden helmikuussa.

Tarvitseeko liikuntasuorituksia välttää toisen koronarokoteannoksen jälkeen? Katso pääkuvan videolta THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin vastaus.

Korjattu Nohynekin sitaattia 30.9.2021 klo 15.53: Lauseessa mainittu "tämän viruksen osasia" täsmennetty tarkempaan muotoon "viruksen piikkiproteiinin mRNA-koodia".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja