Carita sai aivoverenvuodon: Ambulanssi lähetettiin vasta toisella soittokerralla

Carita Malinen on toipunut ennalleen aivoverenvuodosta, jonka hän sai hyvin nuorella iällä.

Carita Malinen sai esikoisensa 26-vuotiaana. Oli juhannus, ja synnytyksestä oli ehtinyt kulua kaksi viikkoa. Carita vietti kesäjuhlaa ystävänsä mökillä. Alkoholia hän ei ottanut ollenkaan.

– Yhtäkkiä korvissani alkoi humista, ja sitten tuli kipu, tuntui kuin joku olisi lyönyt lekalla päähän. Kuulokin lähti, ja puhe alkoi sammaltaa.

Caritan sairaanhoitajana työskentelevä ystävä ymmärsi, ettei kaikki ollut kunnossa ja soitti hälytyskeskukseen. Puhelu yhdistettiin keskussairaalaan ensiapuun.

– Siinä piti sitten keskustella sairaanhoitajan kanssa. Ilmeisesti he luulivat, että kyse oli humalaisen pääkivusta, olihan juhannus. Sairaanhoitaja kehotti minua ottamaan buranaa ja menemään nukkumaan.

Caritan onneksi ystävä ei luovuttanut vaan soitti uudestaan hätänumeroon ja vaati ambulanssia paikalle. Tällä kertaa auto lähetettiin matkaan.

– Kaverini äiti piti minua tajuissaan, kun odottelimme ambulanssia. Se oli todella tärkeää jatkoseuraamusten kannalta.

Suoraan leikkaukseen

Kun ambulanssi viimein löysi mökille, Carita vietiin suoraan päivystykseen. Pään kuvausten jälkeen hänet lähetettiin Töölöön.

– Mieheni jäi päivystyksen lattialle ihmettelemään kaksiviikkoisen lapsen kanssa, että toisiko joku vauvalle maitoa, kun äiti vietiin pois.

Töölössä vuotokohta täytettiin ja saatiin tyrehtymään. Sairaalassaoloaika venyi muutamiksi viikoiksi, kun Carita sairastui vielä aivokalvontulehdukseen.

Toipuminen sujui kuitenkin muutoin hyvin.

– Heti kun pääsin Töölöstä jatkohoitoon Lappeenrantaan, oli puhe- ja liikuntakykyni jo ennallaan. Vain muisti heikkeni vähän.

Heikko kohta suonessa

Äitiysloman jälkeen Carita palasi heti töihin.

– Olen elävä esimerkki siitä, miten hyvin aivoverenvuodosta voi toipua. Mitä olen tilastoja lueskellut, niin aivoverenvuodon sairastaneista 20 prosenttia selviää takaisin työkykyisiksi. Itse käyn kolmivuorotyössä, joten suojelusenkeli on ollut matkassa.

Kun Carita alkoi haaveilla toisesta lapsesta, hän meni uusintaleikkaukseen. Leikkauksessa varmistettiin, ettei suoni pääse repeämään uudestaan.

Carita tuli raskaaksi ja synnytti toisen lapsen ongelmitta. Pian synnytyksen jälkeen kontrollikuvissa huomattiin kuitenkin uusi pullistuma. Carita joutui avoleikkaukseen, jossa suoneen laitettiin metalliklipsit.

– Lapsiluku jäi sitten kahteen. Minulla oli syntymävikana heikko kohta suonessa.

Pääkipu otettava vakavasti

Carita tahtoo muistuttaa, että myös nuorten ihmisten on syytä hakeutua hoitoon pahojen pääkipujen kanssa, sillä aivoverenvuoto voi tulla myös nuorille.

– Nykypäivänä ei nuorten päätä kuvata, jos valitat pääkipua. Minullekin ilmoitettiin ensin, että pään kuvaus maksaa 6 000 euroa. Kysyin sitten sairaanhoitajalta, että onko henkeni hänen mielestään sen arvoinen.

– Sekin oli outoa, että puhelimessa sairaanhoitaja käski minun ottaa buranaa. Se olisi ollut kaikkein virheellisin toimintatapa aivoverenvuodon saaneelle. Onneksi ystäväni osasi toimia oikein ja vaati ambulanssin paikalle.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja