Bruce Willisillä todettiin muistisairaus – näin kyseinen dementian muoto voi oireilla

Miten muistisairaus muuttaa lapsen suhdetta vanhempiinsa? 9:00
KATSO MYÖS VIDEO: Miten muistisairaus muuttaa lapsen suhdetta vanhempiinsa?

Bruce Willisillä todettiin frontotemporaalinen dementia. Tällainen muistisairaus on kyseessä.

Amerikkalaisella toimintaelokuvatähti Bruce Willisillä, 67, todettiin aiemmin dementia ja torstaina hänen perheensä kertoi lausunnossaan, että diagnoosiksi varmistui frontotemporaalinen dementia.

Muistiliitto kertoo, että frontotemporaalinen dementia kuuluu otsa-ohimolohkorappeumasta johtuviin muistisairauksiin. Tämä on yleisnimitys oireyhtymille, joille on tyypillistä aivojen otsa- ja ohimolohkojen toiminnan heikkeneminen ja siitä johtuvat oireet. Yleensä sairaus alkaa 45 ja 64 ikävuoden välillä. Se alkaa usein pikku hiljaa ja etenee vähittäin.

Muistiliiton mukaan frontotemporaalinen dementia kuuluu kolmen yleisimmän tämän sairausryhmän oireyhtymän joukkoon. Muut kaksi yleisintä ovat semanttinen dementia sekä etenevä, sujumaton afasia.

Muutoksia persoonallisuudessa ja käyttäytymisessä

Frontotemporaaliseen dementiaan kuuluu tyypillisimmin persoonallisuuden ja käyttäytymisen muutosta. Muistiliitto kertoo, että se voi ilmetä esimerkiksi arvostelukyvyttömyytenä, lyhytjänteisyytenä, huolettomuutena, tahdittomuutena, apaattisuutena tai estottomuutena.

Frontotemporaalista dementiaa sairastava toimii usein ärsykesidonnaisesti eli impulsiivisesti sen mukaan, millaisia ärsykkeitä eteen tulee riippumatta siitä, onko toiminta mielekästä. Tällainen heikentää ihmisen sosiaalista toimintakykyä.

Muistiliiton sivuilla kerrotaan, että ihmisen muisti, havaintokyky ja motoriset taidot ovat usein säilyneet kohtalaisesti. Puheen tuottaminen sen sijaan voi olla normaalia työläämpää ja potilaan voi olla vaikea löytää sanoja tai niiden merkitys on hänen mielessään hämärtynyt. Frontotemporaalista dementiaa sairastava ei usein itse kykene arvioimaan sitä, miten sairaus muuttaa hänen toimintakykyään.

Katso myös: Hajamielinen vai muistisairas?

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
Mistä muistisairauden tunnistaa? Miksi lääkäriin menoa ei kannata viivytellä? Mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin? Miten muistisairauden etenemistä voi hidastaa? Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall puhui aiheesta Hyvää Elämää -ohjelmassa huhtikuussa 2017.

Lähde: Muistiliitto

Lue myös:

    Uusimmat