Tutkimus: Pitkä avioliitto voi suojata dementialta

50 vuotta naimisissa olleet kertovat pitkän liiton salaisuuden! 1:45
KATSO MYÖS: 50 vuotta naimisissa olleet parit kertovat pitkän liiton salaisuuden.

Pitkä avioliitto voi suojata dementialta, väittää tutkimus.

Vuosikymmeniä kestävä avioliitto saattaa norjalaistutkimuksen perusteella suojata dementialta. Tarkkaa syytä tälle ei tiedetä, mutta vastaavaa on havaittu tutkimuksissa aiemminkin.

Norjalaisten tutkimuksessa yhteys havaittiin seuraamalla 8 700 miestä ja naista 44-vuotiaasta 68-vuotiaaksi. Yli 70-vuotiaana heistä 12 prosenttia sairastui dementiaan ja 35 prosenttia kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään.

Tulosten perusteella riski sairastua dementiaan tai sitä lievempään muistisairauteen oli pienin osallistujilla, jotka olivat olleet naimisissa koko tarkastelujakson. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, jotka olivat naimattomia koko seurannan ajan tai olivat eronneet sen aikana.

Jos kaikki osallistujat olisivat olleet naimisissa koko seurannan ajan ja olisivat muutenkin samanlaisia, noin 6 prosenttia dementioista olisi estynyt, tutkijat arvioivat.

Myös jälkeläiset vaikuttavat

Aiemmissa tutkimuksissa pitkän parisuhteen terveyshyötyjä on selitetty terveellisillä elämäntavoilla, mutta norjalaisten tulokset pysyivät samoina senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin tupakointi, lihavuus, verenpaine, sosiaaliset suhteet sekä monia muita dementian riskiin vaikuttavia seikkoja. Osa tuloksista tosin selittyi jälkeläisillä, tutkijat havaitsivat. Naimattomien sairastumisriski oli selvästi pienempi, jos he olivat saaneet lapsia jossain vaiheessa elämäänsä.

Havainnot vahvistavat näyttöä pitkiin parisuhteisiin liittyvistä terveyshyödyistä ja osoittavat niiden olevan ainakin osittain riippumattomia elämäntavoista. Ilmiön taustalla olevat mekanismit ovat kuitenkin vielä selvittämättä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Aging and Health -lehdessä.

Katso myös: Mitä järkeä on mennä naimisiin?

Alttarille astelee yhä harvempi – onko avioliitossa järkeä? 6:20
Mikä on avioliiton merkitys nykypäivänä ja mitä hyötyä naimisiin menosta käytännössä on? Asiasta keskustelemassa sosiologian professori Marika Jalovaara Turun yliopistosta.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat