Brittilehti listasi: Näistä asioista suomalainen loukkaantuu

Brittiläisessä Business Insider -verkkolehdessä julkaistiin suomalaisen Maari Parkkisen Suomeen matkaaville ulkomaalaisille suunnattu artikkeli, joka paljastaa asioita, joista suomalainen ärsyyntyy takuuvarmasti.

Lukijoita ohjeistetaan muistamaan nämä asiat, kun he seuraavan kerran vierailevat Suomessa tai keskustelevat suomalaisen kanssa.

Ota huikka omine lupinesi suomalaisen viini-, vodka- tai olutpullosta

Suomalaiset tarjoavat mielellään ruokaa, yösijan ja ilmaisen turistiopastuksen. Matkustamme paljon ja pidämme vieraista, mutta muista: emme jaa alkoholia.

Pelkäämme, että olet ahne ja me päädymme istumaan selvin päin. Jos sinulle kuitenkin tarjotaan olut tai paukku vodkaa, vastaa suunnattomalla kiitollisuudella, sillä tämä ei ole mikään pieni ele.

”Tehän olette tottuneet kylmään, eikö?”

Suomen maantieteellisestä sijainnista johtuen ulkomaalaiset usein kuvittelevat, että elämme brutaaleissa ja kylmissä olosuhteissa koko ajan. Tosiasiassa Golfvirran lämpenemisen takia täällä on useita asteita lämpimämpää kuin Siperiassa.

Vaikka talvet ovat kylmiä, se ei tarkoita, että Suomi olisi suunnaton iglukylä, jossa viikingit jahtaavat poroja pukeutuneena ainoastaan karhunnahasta tehtyihin housuihin. Emme ole takapajuisia. Meillä on kunnolliset lämmitysjärjestelmät, kolminkertaiset ikkunat ja lämpimät talvitakit. Ja onhan meillä kesä.

”Onko Suomessa jääkarhuja?”

Onko Yhdysvalloissa yksisarvisia? Avaa karttakirja ja lue uutisia.

Pidä kengät jalassa tullessasi sisään

Jos astut suomalaiseen kotiin kengät jalassa, voit olla varma, että ainoa hiljaisen isäntäsi tai emäntäsi päässä liikkuva ajatus on: ”Kuinka kehtaat!” tai ”Et tule tänne koskaan uudelleen!”. Suomessa ei yksinkertaisesti pidetä kenkiä jalassa sisällä. Koskaan.

Asia on yksinkertainen: ulkona on likaista. Sisällä on puhdasta ja pidämme puhtaista asioista. Kengät ovat koskettaneet niin monia asioita ulkona, että niitä ei tulisi koskaan tuoda sisään.

”Suomihan on osa Venäjää?”

Ei. Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Siitä lähtien Venäjään kuulumattomuus on kasvattanut kansallista itsetuntoamme, identiteettiämme ja ylpeyden tunnettamme.

Jos satuit päästämään yllä olevan sammakon suustasi, voit koettaa seuraavanlaista lähestymistapaa: ”Olen pahoillani. Olet kotoisin maailman urheimmasta maasta, joka onnistui puolustamaan itseään julmalta Neuvostoliitolta toisen maailmansodan aikana. Arvostan! Ruotsalaiset eivät olisi pystyneet samaan.”

Tämä ei välttämättä saa sinua vaikuttamaan yhtään välkymmältä, mutta ainakin sinua vihataan vähemmän.

”Puhutteko venäjää?”

No ei todellakaan! Ero suomen ja venäjän kielen välillä on käytännössä sama kuin mandariinikiinan ja ruotsin välillä.

Näytä tunteesi julkisesti

Mikäli haluat välttää vihamiesten hankkimisen julkisilla paikoilla Suomessa, pysyttele näkymättömänä ja anna toisten olla rauhassa. Kaikenlaisten tunteiden näyttäminen on ehdottoman kiellettyä. Tästä voidaan poiketa perjantai- tai lauantaiöisin humalassa. Muissa tilanteissa tunteiden näyttäminen on anteeksiantamatonta ja kiellettyä.

Se lisäksi, että yrität näyttää Arnold Schwarzeneggerilta Terminaattori-elokuvassa, sinun tulisi käyttäytyä kuin kaduilla ei olisi ketään muuta (paitsi perjantai- ja lauantaiöisin). Anna hiljaisten ohikulkijoiden olla. Älä puhu tuntemattomille ystävällisyyttäsi tai halusta sosialisoida – säikäytät vain heidät.

Sano, että ruotsalaiset naiset ovat kuumia

Mitä? Mekin olemme vaaleita! Me vain käytämme vähemmän meikkiä, puhumme kuin aikuiset, luemme sanomalehteä aamulla sen sijaan, että yrittäisimme päättää kymmenen H&M:ltä ostetun pinkin mekon väliltä. Surullista kyllä tällä saat suututettua vain suomalaiset naiset - miehet ovat todennäköisesti kanssasi samaa mieltä.

Sano, että Joulupukki on kotoisin pohjoisnavalta

Meillä ei ole montaa asiaa, josta olisimme kuuluisia. Sen jälkeen, kun Nokia (ei, se ei ole japanilainen) myytiin Microsoftille, lyhyt listamme on lyhentynyt entisestään. Meillä on silti vielä Joulupukki ja onneksi hänen olemassaolonsa ei riipu taantumasta.

Joulupukki tulee Rovaniemeltä, ja jos vierailet siellä, voit käydä hänen kotonaan ja tavata hänen perheensä. Joulupukki ja hänen vaimonsa todellakin asuvat Suomessa EIVÄTKÄ pohjoisnavalla, joten ole ystävällinen, äläkä kerro tuollaista roskaa lapsillesi.

Älä maista perinteistä pääsiäisruokaamme mämmiä

Vaikka mämmi näyttääkin siltä, että se kuuluisi roskiin, ja maistuu jokseenkin oudolta, maista sitä. Meidät tekee uskomattoman iloisiksi se, että joku koettaa asioita, joista pidämme.

Perinteistä suomalaista keittiötä on parjattu monesti, muun muassa Italian entisen presidentin toimesta, mutta se ei estä meitä syömästä ruokiamme. Sano, että ruoka on herkullista, ja saat yhden suomalaisen lisää ystäväpiiriisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja