Mies ei päässyt erikoislääkärille Britannian koronatilanteen vuoksi – suolistovaivoille löytyi myöhemmin hyytävä selitys: "Minulla on kaksi vuotta elinaikaa"

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Videolla kerrotaan, miten suolistosyöpä oireilee.

Kolmen lapsen isä ei päässyt keväällä erikoislääkärin vastaanotolle, koska Isossa-Britanniassa julkisen terveydenhoitojärjestelmän palveluita oli rajoitettu koronavirusepidemian takia. Nyt miehen suolistosyöpää ei voida enää parantaa, kertoo Metro.

Brittiläisen kolmen lapsen isä Ben Bradbeerin suolistosyöpä pääsi etenemään parantumattomaan vaiheeseen, koska hän ei saanut lähetettä erikoislääkärille Ison-Britannian koronavirustilanteen takia. Kun Ben viimein pääsi tarkempiin tutkimuksiin, hänelle kerrottiin, että hänellä on kaksi vuotta elinaikaa.

Antibioottien kanssa kotiin

38-vuotias Ben oli helmikuussa käynyt lääkärissä. Hän oli kärsinyt kivuista ja huomannut muutoksia suolen toiminnassa.

Lääkäri totesi, että hänellä oli tulehdus. Hoidoksi hän sai antibiootteja.

Ei lähetettä erikoislääkärille

Kaksi kuukautta myöhemmin Ben meni uudelleen lääkäriin, koska hänen peräsuolestaan vuoti verta. Hänen suolistoonsa sattui enemmän kuin aiemmin. 

Ben sai lisää antibiootteja. Hänelle kerrottiin, ettei hän pääsisi erikoislääkärin vastaanotolle koronavirustilanteen takia. Ison-Britannian julkisen terveydenhuollon piirissä monia palveluita oli rajoitettu pandemian aikana.

Brad kertoo viettäneensä monia unettomia öitä ja olleensa sekaisin huolesta. Hän tiesi, että jotain oli vialla ja oli turhautunut, kun ei ollut saanut lähetettä lääkärille.

– Olen melko hyvässä kunnossa ja terve, joten aloin huolestua toden teolla.

– Jatkuvan kivun vuoksi en pystynyt nukkumaan kunnolla pitkään aikaan.

Lohduton diagnoosi

Toukokuun puolivälissä Ben meni paikallisen sairaalan akuuttivastaanotolle verenvuodon takia. Siellä hänellä diagnosoitiin parantumaton suolistosyöpä, joka oli levinnyt hänen maksaansa ja keuhkoihinsa.

– Oireeni olivat todella pahat. Minut olisi pitänyt tutkia perusteellisesti paljon aiemmin.

Lääkärit sanoivat, että kasvain oli niin suuri, ettei sitä voitaisi leikata. 

– Minulle sanottiin, että jos olisin tullut hoitoon aiemmin, minut olisi voitu operoida eikä syöpä olisi päässyt kehittymään parantumattomaksi. Nyt joudun käymään kemoterapiassa, minkä olisin ehkä voinut välttää.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Olen niin vihainen. Minulle sanottiin, että minulla on kaksi vuotta elinaikaa.

Kamalinta oli kertoa uutiset lapsille, 18-vuotiaalle Jaydenille, 13-vuotiaalle Shaylle ja 16-vuotiaalle tytärpuoli Skyelle

Avanne ja kemoterapiaa

Viime viikolla Benille tehtiin koolonavanneleikkaus. Lähitulevaisuudessa hänen on määrä aloittaa kolmen kuukauden kemoterapiahoito.

Ben haluaa yrittää nauttia jäljellä olevasta ajasta niin täysillä kuin mahdollista. Hän haluaa viedä lapset lomalle. Lisäksi hän tahtoo avioitua kumppaninsa Emmankanssa ensi vuonna.

Kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa

Suolistosyövällä tarkoitetaan ohutsuolen, paksusuolen koolon-osan tai peräsuolen rauhasista alkunsa saavaa syöpää. Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Terveyskirjaston mukaan tapauksia todetaan yhä enemmän. Vuonna 2015 todettiin 3 288 uutta suolistosyöpätapausta. Kaksi kolmannesta suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla.

Alkuvaiheessa suolistosyöpä on miltei oireeton. Oireita ovat tyypillisesti suolen toiminnan muutokset, ripuli tai ummetus uutena tai vaihtelevasti. Voi tuntua siltä, että suoli ei tyhjenne kunnolla. Lisäksi oireena voi olla suolitukos. 

Uloste voi verenvuodon seurauksena muuttua tummaksi tai sen seassa saattaa olla kirkasta verta. Pitkään jatkuvat vatsavaivat ja verinen uloste on syytä tutkituttaa.

Ajoittain saattaa esiintyä yleisoireita kuten laihtumista, vatsakipua ja ruokahalun heikentymistä. Mahdolliset etäpesäkkeet saattavat aiheuttaa erilaisia oireita sen mukaan, missä elimessä ne ovat ilmenneet. Tavallisimmin etäpesäkkeitä ilmaantuu maksaan, keuhkoihin ja etäimusolmukkeisiin.

Lue myös:

    Uusimmat