Hurja luku! Miljoona sukupuolitautitapausta joka päivä – erityinen huoli "supertippurista"

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että joka päivä löytyy miljoona uutta sukupuolitautitapausta, uutisoivat esimerkiksi BBC sekä CNN.

Maailmanlaajuisesti yksi kahdestakymmenestäviidestä ihmisestä sairastaa joko klamydiaa, tippuria, kuppaa tai trikomoniaasia. Klamydia, tippuri ja kuppa ovat bakteeri-infektioita. Trikomoniaasin aiheuttaa loinen. Trikomoniaasi on Suomessa harvinainen, mutta maailmanlaajuisesti yleinen sukupuolitauti.

WHO:n arvioiden mukaan vuonna 2016 maailman 15–49-vuotiaiden keskuudessa uusia sukupuolitapauksia esiintyi seuraavanlaisesti:

 • 156 miljoonaa uuttaa trikomoniaasitapausta
 • 127 miljoonaa uutta klamydiatapausta
 • 87 miljoonaa tippuritapausta
 • 6,3 miljoonaa kuppatapausta

Yhteensä uusia sukupuolitapauksia oli siis yli 376 miljoonaa. Tämä ei tarkoita, että 376 miljoonaa ihmistä sairastaisi sukupuolitauteja, sillä yhdellä ihmisellä voi olla lukuisia tartuntoja.

Suomessa saatu tartunta on useimmiten klamydia, kondylooma tai sukuelinherpes, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.

Antibioottiresistenssi huolettaa

WHO:n rapotti alleviivaa huonoa kehitystä sukupuolitautien leviämisen lopettamisessa. Vuoteen 2012 verrattuna uusien tai olemassa olevien infektioiden määrä ei ole vähentynyt. Terveysjärjestö toivoo lukujen herättelevän ihmisiä toimiin.

Erityisen huolissaan asiantuntijat ovat antibioottiresistensseistä bakteereista, joihin lääkkeet eivät tehoa. Erityisesti ”supertippuria” on käytännössä mahdotonta hoitaa, minkä vuoksi tippuritartuntojen suuri määrä on vakava asia. On hyvin mahdollista, että lääkkeille vastustuskykyiset tippurin muodot tulevat yhä yleisimmiksi ympäri maailmaa, arvioi CNN:n haastattelema lääkeresistenssiin perehtynyt lääkäri Tim Jinks.

Sukupuolitautien hoitoa vaikeuttaa myös se, että monesti tartunnasta ei seuraa oireita. Taudista tietämättömät kantajat voivat näin levittää tautia eteenpäin.

Lisäksi erityisen sukupuolitautien hoitoon käytetyn penisilliinin pula vaikeuttaa tartuntojen hoitamista.

Seksuaalikoulutus ja kondomin käyttöön kannustaminen, parempi pääsy sukupuolitautitesteihin sekä tutkijoiden tekemä työ tautien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi ovat avainasemassa, jotta epidemia saadaan kuriin.

Videolla näytetään, miten teet kondomista suuseksisuojan. (Artikkeli jatkuu videon alla.)


Hoitamattomat sukupuolitaudit uhkaavat terveyttä

Sukupuolitaudit leviävät vagina-, anaali- ja oraaliseksissä. Osa sukupuolitaudeista – kuten klamydia, tippuri ja kuppa – voi levitä lapseen raskauden tai synnytyksen yhteydessä. Kuppa voi tarttua myös, jos ihminen on kosketuksissa saastuneeseen vereen.

Hoitamattomana sukupuolitaudit voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä, kuolleena syntymisiä, kohdunulkoisia raskauksia sekä suurentunutta HIV-tartunnan riskiä.

Kaikki seksitaudit ovat aluksi oireettomia. Tutkimukseen kannattaa hakeutua, jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa tai jos epäily sukupuolitaudista muutoin herää.

Mahdollisia sukupuolitaudin oireita ovat:

 • kirvely virtsatessa tai virtsaamisvaikeudet
 • poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä
 • kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella
 • alavatsakipu ja kuume

Lähteet: BBC, CNN, Terveyskirjasto

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja