Botswanassa harkitaan norsujen metsästyksen sallimista – luonnonsuojelijat luonnehtivat ehdotusta tuhoisaksi

Video salametsästetyistä elefanteista Botswanassa 1:00
Luonnonsuojelijat tekivät lohduttoman löydön, kun Botswanan savanni oli täynnä hylättyjä elefanttien ruumiita.

Botswanassa mietitään norsujen ja joidenkin muiden villieläinten metsästyksen sallimista. Jos presidentti Mokgweetsi Masisin asettaman komitean esitys hyväksytään, se kumoaa vuodesta 2014 voimassa olleen tiukan metsästyskiellon.

Luonnonsuojelijat ovat luonnehtineet metsästysehdotusta tuhoisaksi. Heidän mielestään metsästyskiellon poistamisesta koituisi haittaa Botswanan matkailuelinkeinolle.

–  Botswanassa on kaksi miljoonaa asukasta, ja sen talous menestyy timanttien ja turismin turvin, sanoo sitoutumaton luonnonsuojelun asiantuntija Dex Kotze.

Metsästyskielto oli innokkaana luonnonsuojelijana tunnetun edellisen presidentin Ian Khaman tärkeimpiä hankkeita.

Kiellon kumoamista on ajanut varsinkin presidentti Masisin puolue, jonka mielestä norsukannat ovat osassa maata kasvaneet liian suuriksi ja niistä on haittaa ihmisille.

Afrikan suurin norsumäärä

Norsujen määräksi Botswanassa on arvioitu noin 130 000, kertoo BBC.

Tutkimusten mukaan norsujen vaellusmatkat ovat pidentyneet. Villieläimistä ja kansallispuistoista vastaavan osaston johtajan Otisitwe Tiroyamodimon mukaan syitä tähän on monia ja yksi niistä on ilmastonmuutos.

–  Näimme tämän heti, kun sademäärät alkoivat vähentyä ja kasvillisuus huonontua. Silloin norsut tietenkin siirtyivät luonnollisten alueidensa ulkopuolelle, koska niille oli tarjolla vähemmän vettä ja ruokaa, Tiroyamodimo kertoi BBC:llä.

Samalla, kun norsujen määrä on kasvanut, myös väestön määrä ja viljelysmaan tarve on hänen mukaansa lisääntynyt.

Botswanassa on eniten norsuja koko Afrikassa.


Lue myös:

    Uusimmat