Boltista ME:llä planeetan nopein ihminen

Jamaikan Usain Bolt voitti lauantaina olympialaisten miesten sadan metrin kilpailun kultaa maailmanennätyksellä 9,69.

Aiempi Boltin juoksema ME parani kolme sadasosaa. 21-vuotiaalla Boltilla olisi ollut mahdollisuudet vieläkin huimasti nopeampaan aikaan, mutta jamaikalainen ryhtyi tuulettamaan voittoaan jo parikymmentä metriä ennen maaliviivaa.

- Tulin tänne voittaakseni, ja se oli ainoa tavoitteeni. En edes huomannut tehneeni maailmanennätyksen ennen kunniakierrostani, Bolt äimisteli.

Hopeaa Boltin näytöksessä otti kaksi kymmenystä jäänyt Trinidad ja Tobagon Richard Thompson ja pronssia Yhdysvaltain Walter Dix.

Boltin kovimmaksi vastustajaksi ennakoitu Asafa Powell jäätyi loppukilpailussa sijalle viisi.

- Mokasin pahasti. Jalkani hyytyivät, ja hän (Bolt) oli tänään ilmiselvästi voittamaton. Usain on ilmiömäinen, ja olen hänen puolestaan onnellinen, Powell suitsutti.

Boltin kulta oli jamaikalaismiesten ensimmäinen olympialaisissa kautta aikain.

- Tämä oli tärkeää Jamaikalle, sillä todistin, että Jamaika on pikajuoksumaa. Näytin mihin pystymme, tuore olympiavoittaja kertoi.

Valmentaja Millsin johdolla

Bolt on valmentajansa Glen Millsin käsissä löytänyt toimivan harjoitussysteemin ja selättänyt skolioosin (selän ja selkärangan kieroutuma), joka aiemmin poiki juoksijalle erilaisia vammoja. Kova keskivartalojumppa pitää ongelman kurissa.

- Siinä vaiheessa, kun tapasin Millsin, olin aika lailla vaisu vähän kaikessa, niin fyysisesti kuin teknisesti johtuen siitä, että minulla kaikenlaista vammaa niin paljon, etten pystynyt paljon harjoittelemaan, Bolt muistelee.

Aiemmin Bolt oli puhdas 200 ja 400 metrin juoksija. Hän sai kuitenkin valmentajansa lupaamaan viime kaudella, että jos hän juoksee 200 metrillä Jamaikan ennätyksen, 400 metriä vaihtuu tälle kaudelle sataan metriin.

Bolt juoksi viime vuonna 200 metrillä Jamaikan ennätykseksi 19,75, ja hänen toiveensa sadan metrin juoksemisesta toteutui. Hän on tänä vuonna juossut 200 metrin ennätyksekseen 19,67, joka kohentunee Pekingin finaalissa.

Miesten sata metriä, finaali:

 1.  Usain Bolt         Jamaika                9,69 ME
 2.  Richard Thompson   Trinidad ja Tobago     9,89
 3.  Walter Dix         Yhdysvallat            9,91
 4.  Churandy Martina   Alankomaiden Antillit  9,93
 5.  Asafa Powell       Jamaika                9,95
 6.  Michael Frater     Jamaika                9,97
 7.  Marc Burns         Trinidad ja Tobago    10,01
 8.  Darvis Patton      Yhdysvallat           10,03

(MTV3-Reuters-STT)

Lue myös:

    Uusimmat