BMW esitteli kattauksen pistokehybridejä – sähköllä entistä pidemmälle

Geneven autonäyttelyn yleisen trendin mukaisesti myös BMW:n osastolla sähkö oli isossa roolissa. Saksalaisvalmistajalla on iso panostus pistokkeesta ladattaviin malleihin.

BMW myi viime vuonna yli 140 000 sähköistettyä autoa. Näihin valmistaja laskee mukaan sekä täyssähköautot että pistokkeesta ladattavat automallit. Luku oli 38,4 prosenttia suurempi edellisvuoteen verrattuna, mikä kuvastaa hyvin tämän hetken tilannetta sähköistettyjen autojen markkinoilla; kysyntä kasvaa tasaiseen tahtiin käytännössä kaikissa autoluokissa. Viime vuoden kasvun myötä BMW:llä oli yli 16 prosentin markkinaosuus Euroopan sähkö- ja hybridimarkkinoista. BMW:n tavoitteena on, että vuoden 2019 loppuun mennessä valmistajan sähköistettyjen autojen kokonaismäärä ylittää puolen miljoonan rajapyykin.

Kasvutrendillä pysyäkseen BMW esitteli useamman uuden pistokkeesta ladattavan hybridimallin Geneven autonäyttelyssä. Suurimman huomion varasti ensimmäistä kertaa pistokkeesta ladattavana versiona tarjolle tuleva keskikokoluokan katumaasturi X3. Nimellä xDrive30e kulkevan uutuuden pellin alta löytyy nelisylinterinen bensiinimoottori, jonka parina toimii sähkömoottori. Jatkuvasti tarjolla olevaksi tehoksi valmistaja ilmoittaa 185 kW (252 hv), ja hetkellisesti sähkömoottori pystyy tarjoamaan lisätehoa 30 kW:n (41 hv) verran. Näillä tehoilla nelivetoinen katumaasturi saavuttaa satasen nopeuden 6,5 sekunnissa. Valmistaja ei vielä ilmoittanut kuluvan vuoden joulukuussa tuotantoon tulevan auton akun kokoa, mutta sähköiseksi toimintamatkaksi ilmoitetaan 50 kilometriä. Keskikulutukseksi uuden WLTP-mittaustavan mukaan ilmoitetaan 2,4 l/100 km, mikä tarkoittaa CO2-päästöinä lukemaa 56 g/km. Vuonna 2020 markkinoille tulee myös BMW:n uusi X3:een perustuva täyssähköauto.

Genevessä nähtiin myös pistokehybridi uudesta 3-sarjasta. Pellin alta löytyy samat voimavarat kuin X3:ssa (185 kW (252 hv) + XtraBoost 30 kW (41 hv)). Voima välitetään edeltäjän tavoin vain taka-akselille, ja 330e mallinimellä kulkeva versio on tarjolla vain sedanina. Satasen nopeuden hybridiversio saavuttaa 6,0 sekunnissa ja kiitos katumaasturia aerodynaamisemman muotoilun sekä kevyemmän massan keskikulutukseksi kirjataan 1,7 l/100 km ja CO2-päästöiksi 39 g/km.

Isommat korimallit saavat puolestaan lisää hienostuneisuutta ja voimaa uuden kuusisylinterisen ahdetun bensamoottorin myötä. Sekä X5 xDrive45e että 745e -malleissa pellin alta löytyy siis 3,0-litraisen rivikuutosen ja sähkömoottorin liitto, joka tarjoilee yhteistehoa 290 kW (394 hv). Näistä X5 on aina nelivetoinen ja spurttaa sataseen 5,6 sekunnissa kulutuksen asettuessa lukemaan 2,1 l/100 km ja CO2-päästöt 49 g/km. Ison katumaasturin koriin on sijoitettu merkittävästi aiempaa isompi akku, ja sähköiseksi toimintamatkaksi valmistaja ilmoittaa jopa 80 kilometriä.

7-sarjan hybridi tulee tarjolle kahdella koripituudella ja sekä taka- että nelivetoisena. Pienimmällään edustussedanin polttoaineenkulutukseksi ilmoitetaan 2,1 l/100 km, jolloin sähkönkulutus on 15,1 kWh/100 km ja CO2-päästöt 48 g/km. Sähköistä toimintamatkaa löytyy parhaimmillaan 58 kilometriä. Nelivetoisena auto saavuttaa satasen nopeuden 5,1 sekunnissa.

Täysin uusien mallien lisäksi BMW julkaisi myös uudistuksia jo markkinoilla oleviin malleihinsa. Tila-auto 225xe Active Tourerin akun kokoa on kasvatettu 7,7 kWh:sta 9,7 kWh:iin, minkä ansiosta ilmoitettu toimintamatka on kasvanut noin neljänneksellä ollen parhaimmillaan 57 kilometriä. Ilmoitetut kulutus- ja päästölukemat ovat 1,9 l/100 km, 14,7 kWh/100 km ja 43 g/km.

5-sarjan kohdalla akun kokoa on kasvatettu kapasiteetista 9,2 kWh 12,0 kWh:iin, minkä ansiosta pelkällä sähköllä pystyy optimioloissa ajamaan 64 kilometriä. Tällä sähkön määrällä kulutus- ja päästöarvoiksi kirjataan 1,7 l/100km ja 38 g/km. Kuluvan vuoden heinäkuussa 5-sarjan mallisto täydentyy myös nelivetoisella 530e xDrive -mallilla.

BMW:llä on tarkoituksen monien muiden valmistajien tapaan laajentaa sekä täyssähköisten- että hybridimallien tarjontaa tasaiseen tahtiin. Vuoden 2019 loppuun mennessä tarjolla on kaikkiaan 12 sähköstä voimaa saavaa mallia. Vuoteen 2025 BMW Groupin mallistosta löytyy vähintään 25 sähköistä mallia.

Kuvat: Mikko Autio

Teknavi palaa tv-ruutuun uusin 17. tuotantokauden jaksoin! Kauden ensimmäinen jakso nähdään maanantaina 25.3. klo 22.35 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja