Bloomberg: Yhdysvalloissa uskotaan Kiinan pian ehkä tukevan Venäjää – voisi tarjota myös sotilaallista apua

Länsi vai Venäjä? Kiinan vaikea päätös selitettynä 60 sekunnissa 1:00
Koko asia 60 sekunnissa: Kiinan tärkeä päätös Venäjän ja lännen välillä.

Yhdysvaltalaisvirkamiehet näkevät merkkejä siitä, että Kiina yrittää keksiä tapoja pehmentääkseen länsimaiden Venäjän vastaisten pakotteiden vaikutuksia.

Kiina voi olla kallistumassa tukemaan Ukrainaan hyökännyttä Venäjää, kertoo uutistoimisto Bloomberg Kiinan pohdintoja tunteviin yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin pohjaten.

Yhdysvaltalaisvirkamiehet näkevät merkkejä siitä, että Kiina yrittää keksiä tapoja pehmentääkseen länsimaiden Venäjän vastaisten pakotteiden vaikutuksia. Lähteet eivät kuitenkaan kertoneet tarkemmin, millaisin toimin Kiina voisi pakotteiden taloudellisia vaikutuksia lievittää.

Julkisesti Kiina on ilmaissut jossain määrin tukeaan ukrainalaisille ja peräänkuuluttanut rauhanomaista ratkaisua sotaan.

Osa uutistoimiston lähteistä sanoi kuitenkin, että Kiina olisi harkinnut myös aseellisen avun toimittamista Venäjälle. Kiina voisi toimittaa naapurilleen esimerkiksi lennokkeja.

Yhdysvaltalaisten mediatietojen mukaan Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta sotilaallisen ja taloudellisen tuen lisäksi ruoka-apua Ukrainassa sotimiseen.

Kiina ei ole suoraan kiistänyt tai myöntänyt tietoja, mutta se on syyttänyt Yhdysvaltoja "disinformaation" levittämisestä.

Kun Bloomberg pyysi tuoreeseen juttuunsa kommenttia Kiinan edustajilta, maan suurlähetystö Washingtonissa viittasi Kiinan ulkoministeriön edustajan tiistaisiin kommentteihin, joissa tämä syytti Yhdysvaltoja juurikin valheellisen tiedon levittämisestä.

Biden varoittaa Kiinaa

Kiina on kiistänyt tukeneensa hiljaisesti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Kiinalaisviranomaiset ovat myös kiistäneet Yhdysvaltain väitteet siitä, että venäjä olisi pyytänyt jo sotansa alkuvaiheessakin Kiinalta taloudellista ja sotilaallista apua.

– Olemme huolissamme siitä, että he harkitsevat auttavansa Venäjää suoraan sotilaallisella kalustolla, jota voisi käyttää Ukrainassa, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kommentoi torstaina Kiinan mahdollisia aikeita.

Valkoisen talon tiedottajan Jen Psakin mukaan se, ettei Kiina ole tuominnut Venäjän toimia puhuu puolestaan.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä keskustella tänään puhelimitse Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Yhdysvaltain mukaan Biden aikoo myös varoittaa Kiinaa, ettei sen pidä toimittaa sotilasapua Venäjälle.

Ulkoministeri Blinkenin mukaan Biden tulee tekemään selväksi, että Yhdysvallat tulee pitämään Kiinaa vastuullisena kaikista niistä toimista, joita se tekee tukeakseen Venäjän aggressiota.

Jos Kiina tukee Venäjää, Yhdysvallat ei aio epäröidä pannakseen maan maksamaan tuestaan, ulkoministeri vakuutti.

Kiina, Intia ja Brasilia voisivat halutessaan vaikuttaa suuresti Ukrainan sodan lopettamiseen – Miksi ne eivät tee niin? 8:12
Kiina, Intia ja Brasilia voisivat halutessaan vaikuttaa suuresti Ukrainan sodan lopettamiseen – Miksi ne eivät tee niin?

Lue myös:

    Uusimmat