Blinken vaati YK:n kokouksessa Putinia vastuuseen – Lavrov poistui kesken kaiken salista

Ministeriöiden asiantuntijat valmistelevat venäläisten viisumien rajoittamista –"Eduskunta tulee saamaan tämän nopeasti käsittelyyn" 1:34
Video: Näin ulkoministeri Haavisto kertoi viisumisääntöjen kiristämisestä keskiviikkona

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehotti torstaina YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa maailmaa panemaan Venäjän presidentti Vladimir Putin vastuuseen hyökkäyksestä Ukrainaan.

– Koko se kansainvälinen järjestys, jota olemme kokoontuneet tänne ylläpitämään, revitään silmiemme edessä. Emme saa, emmekä tule päästämään Putinia vastuusta, Blinken jyrisi kokouksessa, johon myös Venäjä otti osaa.

– On kriittisen tärkeää osoittaa, ettei mikään maa voi muuttaa toisen maan rajoja voimatoimilla. Jos emme nyt puolusta tätä periaatetta, jota Kreml niin räikeästi rikkoo, lähetämme hyökkääjille kaikkialla viestin, jonka mukaan hekin voivat rikkoa sitä, ulkoministeri jatkoi.

Jo aikaisemmin YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati tutkintaa siitä "julmuuksien kirjosta" joka Ukrainassa on tehty.

– Summittaisia teloituksia, seksuaalista väkivaltaa, kidutusta sekä siviilien ja sotavankien alentavaa ja epäinhimillistä kohtelua. Kaikki nämä syytökset on tutkittava perusteellisesti ja puolueettomasti, Guterres sanoi mainitsematta Venäjää suoraan.

Lavrov kiisti totutusti kaiken

Kokoukseen otti osaa myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, jota muun muassa Blinken on kieltäytynyt tapaamasta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Lavrov saapui tilaisuuteen 90 minuuttia myöhässä, kertoo brittilehti Guardian.

Lavrov kiisti totutusti kaikki länsimaiden syytökset ja vaati sen sijaan kiinnittämään huomiota Ukrainan rikoksiin.

– Yhdysvallat ja sen liittolaiset yhdessä kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen juonittelujen kanssa ovat peitelleet Ukrainan hallinnon rikoksia, Lavrov väitti.

Tämän jälkeen Lavrov käveli ulos salista. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati jo aikaisemmin videoyhteyden välityksellä pitämässään puheessa, että YK:n pitäisi poistaa Venäjältä veto-oikeus turvallisuusneuvostossa.

Venäjä on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja täten sillä oli mahdollisuus käyttää veto-oikeuttaan, kun turvallisuusneuvosto pyrki vaatimaan Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä Ukrainassa pian sen alkamisen jälkeen.

Ukraina on aiemminkin sanonut, että Venäjällä on YK:n turvallisuusneuvostossa paikka, joka kuului oikeasti Neuvostoliitolle.

Lue myös:

    Uusimmat