Mainos

Bitcoin-saagassa tänään hyppy tuntemattomaan – arvaamaton futuurikauppa käyntiin

1:57

Huimassa nousukiidossa olleen kryptovaluutta Bitcoinin saagassa otetaan tänään seuraava askel. Bitcoinin odotetut futuurimarkkinat käynnistyvät tänään.

Virtuaalivaluutan futuurimarkkinoiden käynnistäminen sai virallisen luvan noin viikko sitten. Tämän arvellaankin olevan syy siihen, miksi Bitcoin ylsi viime viikolla messiaaniseen nousuun. Arvo on liikkunut viikon aikana noin 11 000 ja 17 000 dollarin välillä.

– Valuutan terävä nousu on melko varmasti futuurimarkkinoiden aukeamisen aiheuttaman optimismin ansiota, sanoo sijoituspankkiiri Randy Frederick Charles Schwabilta uutistoimisto Reutersille.

Futuurit ovat kahden osapuolen välisiä sopimuksia ostaa tai myydä tuote tiettynä hetkenä tiettyyn hintaan tulevaisuudessa. Käytännössä futuurisopimusten tarkoituksena on siis antaa kauppiaille mahdollisuus suojata bitcoinin arvo.

Suojaamalla poistetaan riskit, mutta pesuveden mukana menee myös mahdollisuus arvon nousuun. Nykyään futuurikauppaa käydään esimerkiksi öljyllä, maataloustuotteilla tai vaikkapa jalometalleilla.

Sekavat tunnelmat

Bitcoinien futuurikaupan alku on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein USA:n suurissa pankeissa ja välittäjien keskuudessa.

Esimerkiksi Interactive Brokers avaa asiakkailleen mahdollisuuden futuurikauppaan heti alussa, mutta estää kaupat asiakkailta, jotka hakevat lyhyitä positioita markkinoilta tai marginaalien vaatimus on vähintään 50 prosenttia. Useat virtuaalivaluuttojen verkkokaupat eivät salli futuureja heti ensimmäisestä kauppapäivästä.

Myöskään osa suurista pankeista, kuten JPMorgan Chase ja Citiogroup eivät ryhdy välittämään Bitcoin-kauppoja heti mahdollisuuden auettua.

Lehman-katastrofi uhkana?

Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan futuurikaupan aukeaminen saattaa houkutella virtuaalivaluuttojen maailmaan sijoittajia, tai tavallisia ihmisiä, jotka muuten eivät olisi asiasta kiinnostuneita.

Talouselämä lainasi viime viikolla Fortunen haastattelua, jossa jättimäisen Interactive Brokersin toimitusjohtaja Thomas Peterffy varoitti, että Bitcoin-futuurit voisivat aiheuttavat rahoitusjärjestelmään samanlaisen kriisin kuin Lehman Brothers aiheutti vuonna 2008.

Talouselämä kirjoittaa, että Peterffyn huolen keskipisteenä ovat ne tahot, jotka käyvät läpi futuurisopimuksia ja toimivat takaajina, jos jompikumpi osapuoli laiminlyö velvoitteensa.

Reutersin mukaan Bitcoinin räjähdysmäinen arvonnousu on lisännyt volatiliteettia verrattuna toisiin tuotteisiin. (Volatiliteetti mittaa sitä, kuinka paljon sijoituksen tuotot heiluvat tuottojen odotusarvon ympärillä. Mitä suurempaa heilahtelu on, niin sitä suurempi on sijoituksen riski.) Asiantuntijoiden mukaan volatiliteetti voi vaimentua, kun futuurikauppa on sallittua.

Analyytikot varoittavat, että futuurimarkkinoiden reaktioita ei voi ennustaa, koska Bitcoin on täysin erilaista, arvaamatonta kauppatavaraa.

Bitcoinin futuurimarkkinoille onkin vaadittu nykyistä enemmän suojamekanismeja. Varsinkin hyvin suurta volatiliteettia vastaan.

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva, ilman keskuspankin tukea toimiva valuutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.