Biden vierailee Suomessa mystisen "jalkapallon" kanssa – tällaista valtaa se kätkee sisäänsä

Kun Joe Biden keskiviikkona saapui Suomeen, saapui myös koodinimellä "jalkapallo" kulkeva ydinasesalkku. Sen sisältämällä välineistöllä voidaan käynnistää ydinaseiden laukaisemisen komentoketju. Laukun sisältöä ovat avanneet aiemmin CNN ja The Guardian.

Aina Yhdysvaltain presidentin mukana kulkevaa ydinasesalkkua eli "jalkapalloa" ei pidä kädessään itse presidentti vaan sotilasavustaja, joka kulkee presidentin matkassa. 

The Guardian tietää kertoa, että salkku on muokattu malli alumiinisia salkkuja valmistavalta Zero Halliburtonilta ja painaa noin 20 kiloa.

Toisin kuin moni ehkä luulee, salkussa ei ole nappulaa tai koodeja, joilla voisi automaattisesti laukaista ydinaseen. Sen sijaan sen kerrotaan sisältävän suunnitelmia ydinasehyökkäysten tai niihin liittyvien kostotoimien varalta sekä välineistön, joiden avulla Biden voi todentaa valtuutuksensa, kommunikoida hätäviestintäjärjestelmässä ja aloittaa ydinaseiden laukaisemiseen tähtäävän prosessin. 

Jos salkun käyttäminen tulisi ajankohtaiseksi, Joe Biden tunnistautuisi sen käyttäjäksi aakkosnumeerisia koodeja sisältävällä muovisella kortilla. Kyseistä korttia kutsutaan "keksiksi".

CNN:n haastatteleman asiantuntijan mukaan ydinasesalkkuja on ainakin kolmesta neljään kappaletta. Niistä tiettävästi yksi seuraa presidenttiä, toinen varapresidenttiä ja kolmas niin sanottua nimettyä selviytyjää esimerkiksi virkaanastujaisten kaltaisten tapahtumien yhteydessä. 

Nimetyn selviytyjän tarkoituksena on turvata hallinnon jatkuvuus, mikäli sekä presidentistä että varapresidentistä tulisi toimintakyvyttömiä. Tyypillisesti tehtävään valikoituu presidentin nimeämä hallituksen jäsen.

Laittomuuksia vastaan varauduttu

"Ydinasejalkapallon" huoltajuus on siirtynyt virkaanastumisen yhteydessä jokaiselle Yhdysvaltain presidentille John F. Kennedyn kaudelta lähtien.

Yhdysvaltain perustuslain mukaan presidentillä on täysi valta maan ydinasearsenaaliin koko virkakautensa ajan. Hän ei kuitenkaan voi laukaista ydinaseita yksin. Jos vihollinen laukaisi ohjuksen Yhdysvaltoja vastaan, presidentti saisi välittömästi minuutti minuutilta tiedustelutietoa ja toimintasuosituksia salaisessa viestintäverkossa. 

Laukku on tarkoitettu varajärjestelmäksi niihin hetkiin, kun presidentti on poissa kiinteistä ja suojatuista komento- ja ohjauskeskuksista, kuten Valkoisen talon tilannehuoneesta, jossa hän normaalisti tapaisi avainhenkilöitä kriisitilanteissa.

Laittomien hyökkäyskäskyjen varalle on olemassa suojakeinoja. Ydinaseiden käyttöä koskevilla määräyksillä on esimerkiksi oltava legitiimi kohde ja selvä sotilaallinen päämäärä, minkä lisäksi voimankäytön on oltava oikein suhteutettua.

Joe Biden saapuu Suomeen jo keskiviikkona – tämä kaikki vierailusta tiedetään nyt 1:22
Joe Biden saapuu Suomeen jo keskiviikkona – tämä kaikki vierailusta tiedetään nyt

Lue myös:

    Uusimmat