Bellingcat: Skripalien myrkytykseen liitetty Venäjän sotilastiedustelun virkamies oli Bulgariassa, kun paikallinen liikemies myrkytettiin – myös Helsingin yliopisto tutki tuntematonta ainetta

1:40
Sergei ja Julia Skripal joutuivat hermomyrkkyiskun kohteeksi viime keväänä. Näin asiasta uutisoitiin tuoreeltaan.

Entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen Julia-tyttärensä myrkytykseen linkitetty venäläinen ”Sergei Fedotov” oli Bulgariassa samaan aikaan, kun paikallinen liikemies myrkytettiin mysteerisissä olosuhteissa. Asiasta kertoo kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat.

Bellingcat on selvittänyt, että Fedotov-peitenimellä esiintynyt mies on 45-vuotias Venäjän sotilastiedustelun GRU:n vanhempi virkamies. Miehen henkilöllisyydestä kertoi ensimmäisenä venäläinen Fontanka-julkaisu.

Bellingcatin mukaan 45-vuotiaan venäläismiehen valehenkilöllisyys luotiin vuonna 2010. Bellingcat ja sen tutkimuskumppani The Insider ovat tutkineet Fedotovin matkareittejä valehenkilöllisyyden luomisesta vuoden 2018 maaliskuuhun asti, jolloin Fedotov matkusti Moskovasta Lontooseen. Skripalit myrkytettiin maaliskuussa 2018.

Selvityksen mukaan Fedotov-nimellä esiintynyt mies oli Britanniassa samaan aikaan, kun Skripalit myrkytettiin. Mies oli selvityksen mukaan myös Bulgariassa silloin, kun bulgarialainen yrittäjä Emilian Gebrev ja tämän poika sairastuivat vakavasti saatuaan myrkytyksen tunnistamattomasta aineesta vuonna 2015.

Myös Helsingin yliopisto mukana tutkimuksessa

Vuoden 2015 huhtikuussa Fedotov-nimellä esiintynyt mies saapui Bulgarian Burgasiin Moskovasta. Miehellä oli paluulento Moskovaan viikkoa myöhemmin.

Hän ei kuitenkaan koskaan saapunut Sofiasta lähtevälle paluulennolle. Sen sijaan mies ilmestyi Turkin Istanbulin Ataturkin lentokentälle myöhään illalla muutamaa päivää ennen paluulentoaan ja osti viimehetken lipun takaisin Moskovaan.

Aiemmin samana päivänä bulgarialainen yrittäjä Emilian Gebrev oli joutunut sairaalaan pyörryttyään yrityksensä vastaanotossa Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa.

Samaan aikaan Gebrevin poika ja yksi yrityksen johtohenkilöistä tunsivat itsensä yllättäen sairaiksi. Kaikki kolme vietiin sairaalaan rajujen myrkytysoireiden takia. Gebrevin kunto heikkeni nopeasti ja hän vaipui koomaan.

Käytettyä myrkkyä ei koskaan tunnistettu. Myrkyn tunnistamiseen pyydettiin apua kahdelta johtavalta lääkelaboratoriolta, jotka ovat erikoistuneet kemiallisiin aseisiin. Myrkyn tunnistamisessa auttoi Helsingin yliopiston Verifin-yksikkö. Laboratorio ei pystynyt tunnistamaan myrkkyä täysin, mutta Gebrevin virtsanäytteestä löydettiin jälkiä kahdesta eri organofosfaatista. Toinen tunnistettiin voimakkaaksi tuholaisten torjunta-aineeksi, toinen jäi tunnistamattomaksi.

Miksi bulgarialaisyrittäjä joutui kohteeksi?

Noin kuukauden päästä myrkytyksestä Gebrev pääsi pois sairaalasta. Gebrev kertoo Bellingcatille, että sairaalasta pääsyn jälkeen useita päiviä myöhemmin toukokuun lopussa, hän sairastui uudelleen ja joutui jälleen sairaalaan.

Bellingcatin mukaan Fedotov oli puolestaan palannut Bulgariaan 24. toukokuuta.

Gebrev on Bulgarian johtavia yrittäjiä aseteollisuudessa ja vientiteollisuudessa. Hän ei kuitenkaan osaa kuvitella, mikä olisi voinut suututtaa ulkomaisen turvallisuusviraston niin, että he olisivat lähteneet hänen ja hänen perheensä perään.

Gebrevin mukaan se olisi kuitenkin uskottavin selitys ratkaisemattomalle mysteerille.

Vuonna 2015 tapahtuneen myrkytyksen tutkinnassa ei ole ollut vielä yhtäkään epäiltyä.

Muut Skripalien myrkytyksestä epäillyt palkittuja

Bellingcat ja Insider ovat aikaisemmin paljastaneet Skripalien myrkytyksestä epäiltyjen henkilöllisyydet. Bellingcatin mukaan molemmat Skripalien myrkyttämisestä epäillyt ovat saaneet Venäjän presidentti Vladimir Putinilta Venäjän sankarin kunniamerkin vuonna 2014.

Sivusto on kertonut yhden epäillyistä olevan Aleksandr Mishkinik, joka työskentelee sotilaslääkärinä Venäjän sotilastiedustelussa GRU:ssa. Bellingcatin mukaan Mishkin osallistui muun muassa salaisiin operaatioihin Ukrainassa.

Sivuston mukaan toinen epäilty on Anatoli Tshepiga.

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia Skripal myrkytettiin Britannian Salisburyssa maaliskuussa. Britannia on syyttänyt myrkyttämisestä Venäjää. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja