Batiikkivärjätyt pääsiäismunat

Batiikkivärjäys on hauskaa puuhaa, jossa lopputulos ei aina ole ihan arvattavissa. Lopulliseen värjäystulokseen vaikuttaa värin määrä, värjättävän tuotteen materiaali, värjäystapa sekä myös värjäysaika. Samoilla veteen sekoitettavilla jauhemaisilla batiikkiväreillä voi värjätä niin kananmunat kuin puuvilla- tai pellavakankaatkin. Yhdistelemällä batiikkivärien eri värisävyjä toisiinsa saat aikaan herkullisia täyteläisiä väriyhdistelmiä, mutta jo yhden värin eri tummuusasteilla pystyt luomaan kauniin ja koristeellisen kokonaisuuden.

Vahabatiikissa osa pinnasta peitetään vahalla ja sen jälkeen tuote värjätään. Kun vaha poistetaan, jää vahattu kohta alkuperäisen pinnan väriseksi. Eli vahan tarkoituksena on estää valittuja kohtia värjääntymästä ja näistä kohdista syntyy toinen toistaan kauniimpia, tekijänsä näköisiä kuvioita ja koristeaiheita.

Batiikkivärjätyt kananmunat ovat kuin pieniä taideteoksia. Perinteisesti vahabatiikissa kuvioiden tekemiseen käytetään sulaa mehiläisvahan ja parafiinin sekoitusta. Munien ja kankaankin kuvioimiseen voi käyttää vaihtoehtoisesti myös tuubista pursotettavaa kynttilävahaväriä. Kananmunan pinnan voi kuvioida myös kuivatuilla tai tuoreilla kasveilla.

Ennen värjäystä raat kananmunat täytyy tyhjentää. Tee munan molempiin päihin reiät varovasti kiertäen pienellä ristipäisellä ruuvimeisselillä. Puhalla tai pumppaa ilmaa muoviruiskulla toiseen reikään, jotta kananmunan valkuainen ja keltuainen tulevat ulos toisessa päässä olevasta reiästä. Huuhtele kananmunankuori hyvin ja kuivaa se huolellisesti.

Vahabatiikilla koristellut munat

 • Tarvikkeet:
 • - kananmunia
 • - kynttilävahaväri
 • - jauhemaisia batiikkivärejä
 • - värjäysastia
 • - hankaussieni

1. Piirrä valitsemasi kuvio munan pintaan kynttilävahavärillä. Anna värin kuivua hyvin. Sekoita n. 1-5 teelusikallista batiikkivärijauhetta puoleen litraan kädenlämpöistä vettä. Voit kokeilla värin sävyn värjäämällä kokeeksi pienen kananmunankuorenpalasen. Kun värisävy on haluamasi värinen, upota vahakuvioitu muna värjäysastiaan. Käytä kananmunan upottamisessa apuna puutikkua tai paksua metallilankaa. Anna kananmunan värjäytyä muutamia minuutteja. Värjäysaika vaikuttaa värin tummuuteen, eli jos haluat tummemman värin pidä kananmunaa väriliemessä kauemmin. Sekä vahabatiikki, että kasvikuvioidut kananmunat värjätään samalla tavalla.

2. Nosta kananmuna värjäysliemestä ja anna värin kuivua hyvin. Pese kynttilävahaväri lämpimällä vedellä varovasti pois, käytä apuna karheaa hankaussientä. Anna koristemunan kuivua hyvin.

Kasvikuvioidut munat

 • Tarvikkeet:
 • - kananmunia
 • - pieniä kuivattuja tai tuoreita lehtiä ja kasveja
 • - pala sukkahousuista
 • - metallilankaa ja pihdit
 • - batiikkivärejä
 • - värjäysastia

1. Aseta kuivattu tai tuore lehti tai kasvi tyhjennetyn kananmunan pintaan haluamaasi kohtaan. Pingota sukkahousunpala kananmunan ja kasvin päälle, jotta kasvi pysyy tiiviisti paikallaan. Kiristä sukkahousupalan loput reunat tiukasti kananmunan takapuolelle ja kiinnitä metallilangalla.

2. Värjää kananmuna samoin kuin vahabatiikkimuna. Annan värjätyn kananmunan kuivua hetken ja poista sen jälkeen sukkahousupala ja kasvi pois munan pinnasta. Anna koristemunan kuivua hyvin.

Mallit ja materiaalit:Sinooperi Oy, p. 09-348 4466

(t.i.l.a. osa 13, 28.3.2004)

Lue myös:

  Uusimmat