Banaanikatastrofi uhkaa: Toteutuvatko tutkijoiden kauhukuvat?

Banaanien ystävillä voi olla edessään rankat ajat, jos tutkijoiden kauhukuvat toteutuvat.

Tutkijat ovat erittäin huolissaan banaanituotannon tulevaisuudesta. Banaanisatoja uhkaa täydellinen katastrofi, jos hedelmätuholaiset ja sienitaudit jatkavat leviämistään samaan tahtiin kuin nyt.

Maailman suurimpiin hedelmän vientimaihin kuuluva Costa Rica on jo julistanut kansallisen hätätilan poikkeuksellisen huonon banaanisadon vuoksi. Valtion puolen miljardin dollarin arvoinen vientiteollisuus on kärsinyt lähiaikoina kahdesta erillisestä tuholaisvitsauksesta ja sadot ovat pienentyneet jopa 20 prosentilla.

Costa Rican valtion maatalousministeriön johtajan Magda Gonzalesin mukaan ilmastonmuutos on yksi suuri syypää satoja vahingoittavien hyönteisten populaatioiden kasvuun.

Yli 80 prosenttia maailman banaanituotannosta vaarassa tuhoutua

Scientific American on puolestaan varoittanut banaaneja syövistä sieni-infektioista, jotka uhkaavat tärkeimpiä banaaniplantaaseja maailmassa. Aiemmin tuholaissientä tavattiin ainoastaan osassa Aasiaa ja Australiaa, mutta nyt uusi kanta näyttäisi levinneen muun muassa Jordaniaan ja Mosambikiin – ja valtaosa banaanisadoista on alttiina.

Hollannin Wageningenin yliopiston tutkija Gert Kema oli mukana kirjoittamassa raporttia banaanitaudin leviämisestä Jordaniassa.

– Olen erittäin huolestunut. En olisi yhtään yllättynyt, jos sienitauti leviäisi lähitulevaisuudessa myös Latinalaiseen Amerikkaan.

Sienitauti yhdistettynä tuholaisuhkaan voisi vaikuttaa banaaninvientiin Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla merkittävästi, jolloin yli 80 prosenttia maailman banaanintuotannosta olisi uhattuna.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat