Avonaisen alkoholipullon kanniskelu voi johtaa Latviassa sakkoon

Latvia saavutti viime vuonna kyseenalaista mainetta turistien luottokorttihuijausten myötä. Asiaan on puututtu voimakkaasti. Tietty varovaisuus turistin osalta on silti yhä matkan aikana tarpeen.

Latvian Suomen suurlähetystön mukaan ilmoitukset luottokorttihuijauksista ovat romahtaneet viime kesän jälkeen. Latvian viranomaisten tiukka puuttuminen asiaan on tuottanut tulosta. On tosin huomattava, että osa turisteista tekee rikoksesta ilmoituksen vasta Suomen poliisille.

Jotkut paikallisista ravintoloista ovat sitoutuneet turistiystävällisiksi paikoiksi. Niissä luottokorttihuijauksen kohteeksi joutuminen on epätodennäköistä.

Turistin on kuitenkin hyvä käyttää ostoksissaan mahdollisuuksien mukaan käteistä. Myös taskuvarkaat tekevät työtään turistien suosimilla paikoilla.

Tietyt taksit syyllistyvät toisinaan ylilaskutukseen. Keskellä yötä laitakaupungille suunnatessa tilanteeseen voi liittyä väkivallan uhkaa. Helpoin tapa välttää ongelmia on valita auto suuresta taksifirmasta, joita edustavat muun muassa Baltic taxi tai Red Cab.

Selkeä riskitekijä on ulkona liikkuminen yöaikaan päihtyneenä. Alkoholiin liittyen turistin tulee tiedostaa myös se, että avonaisen alkoholipullon kanniskelu julkisella paikalla sekä julkisesti humaltuneena esiintyminen ovat Latviassa kiellettyjä. Ensimmäisellä kerralla voi selvitä varoituksella, mutta viimeistään toistuva rike johtaa sakkoon.

Myös kiroilu oli aikoinaan mukana listalla, jonka Latvian poliisi teki asioista, jotka ovat Latviassa kiellettyjä, mutta eivät yleensä tule turisteille mieleen.

Riikaan on perustettu turisteja auttava turistipoliisi. Kielitaitoiset poliisit partioivat etupäässä vanhassa kaupungissa. Hätätilanteissa turistit voivat myös soittaa turistipoliisin numeroon (+371 67181818).

Lähde: Latvian Suomen suurlähetystö

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat