Avarra aistejasi: Näin näet maailman uusin silmin

Räpiköi irti itsesi autopilotilta ja näe maailma uusin silmin näiden helppojen neuvojen avulla.

Mielikuvitusrikas lastenkirjailija Antoinette Portis antaa kolmea neuvoa, kuinka voit herättää aistisi uuteen uskoon ja havainnoida maailmaa uusin, lapsenmielisin silmin.

Anna nenän neuvoa

Oletko koskaan huomannut, kuinka eri tuoksut ja hajut ympäröivät sinua vaikkapa kotimatkallasi, työpaikallasi tai aamupalapöydässä? Pysähdy hengittämään nenän kautta ja haistele avoimin mielin ympäristöäsi. Kirjoita ylös miltä eri tuoksut tuoksuvat, käytä adjektiiveja, vertauskuvia ja tunnetiloja – mitä hajut saavat sinut tuntemaan? Voit myös kuvailla ystävällesi kohtaamistasi tuoksuista: kirpeän pehmeistä persikoista ja tunkkaisista muroista aamupalapöydässä, kukkaan puhjenneista sireeneistä kotimatkallasi, pistävästä bensanhajusta huoltoasemalla.

Sammuta sähköt

Vietä ilta kuvitellen, että sähköt ovat poikki. Sammuta ja sulje elektroniset laitteet ja täytä kotisi kynttilöillä. Nauti ateriastasi tai hyvästä kirjasta ilman turhaa taustahälyä, joka kumpuaisi televisiosta tai radiosta. Älä unohda sulkea myöskään puhelintasi. Pyhitä vaikka vain kokonainen tunti hiljaisuudelle.

Illanhämärissä mene ikkunalle ja katsele maisemia. Näetkö tutut maisemat, ihmiset ja asiat eri tavalla?

Piirrä kartta muistoistasi

Piirrä paperille abstrakti kartta omasta naapurustostasi ylhäältäpäin katsottuna. Kartan ei tarvitse olla mittasuhteiltaan täydellinen, päinvastoin: saat piirtää oman ihmemaasi. Nimeä kotisi ja muita tärkeitä elementtejä, kuten esimerkiksi vaikkapa koirapuiston. Älä kuitenkaan nimeä katujen nimiä, vaan käytä vain henkilökohtaisia maamerkkejä; piirrä esimerkiksi koira koirapuiston tietämille. Jos haluat piirtää lempiravintolasi, piirräkin siihen kohtaan lempiannoksesi, jonka tilaat lähes aina tai juhlatunnelmissa. Onko sinulla tiettyjä maamerkkejä, joissa on paljon muistoja? Ensisuudelma? Mukava keskustelu naapurin kanssa? Katsele karttaa ja mieti, onko vielä jotain teitä, nurkkia, joita et ole vielä tutkinut. Päätä, että kasvatat vielä karttaasi.


Lue myös:


AVA

Lähde: Oprah.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja