AVA Dokumentissa palataan kuoleman vuorelle

Cecilie Skog ja Lars Nessa muistelevat useiden kiipeilijöiden kuolemaan johtanutta onnettomuutta.

Norjalaisdokumentti K2 - kuoleman vuori on traaginen kertomus norjalaisesta kiipeilijäpariskunnasta, joka yritti yhdessä valloittaa maailman toiseksi korkeimman ja vaarallisimpana pidetyn vuorenhuipun Himalajalla, Kiinan ja Pakistanin rajalla. Yritys päättyi aviomies RolfBaen ja kymmenen muun kiipeilijän kuolemaan K2:n "Death Zonella" 1. elokuuta 2008.

Vaimo CecilieSkog valloitti huipun yhdessä pariskunnan yhteisen ystävän LarsNessan kanssa. Cecilien ja Larsin laskeutuessa huipulta alas jäävyöry katkoi alempana odottavien kiipeilijöiden köydet syösten heidät kuolemaan. Cecilie ja Lars jäivät sokissa loukkuun pimeälle jyrkänteelle.

Tässä dokumentissa he kertovat ensimmäisen kerran, mitä kohtalokkaana päivänä todella tapahtui ja miksi huipulle oli pakko mennä.

Mikä K2?

K2 on 8 611 metriä korkea. Korkeampi on ainoastaan Mount Everest, 8 850 m.

K2-vuoren huipun valloittivat ensimmäisenä vuonna 1954 LinoLacedelli ja AchilleCompagnoni. Vuoden 2009 alussa huipulle oli onnistunut pääsemään muutama sata kiipeilijää, mutta kymmeniä ihmisiä on kuollut yrittäessään päästä K2:n huipulle. Vain vuoden 1986 aikana menehtyi 13 kiipeilijää.

Vertailun vuoksi sanottakoon, että Mount Everestin huipulle on kiivennyt jo yli kolme tuhatta ihmistä.

K2:lle on lähes mahdotonta kiivetä joutumatta edes muutamaksi päiväksi hengenvaarallisten sääolojen armoille. Paluumatka tekee vuoresta erityisen vaarallisen.

– Jos katsomme kuolemien määrää paluumatkoilla, K2 on vuorista vaarallisin, noin kolme kertaa vaarallisempi kuin Annapurna. Ongelma K2-vuorella on, että mikäli pääset huipulle, mahdollisuutesi palata (elossa) vähenevät merkittävästi, kertoo tilastoihin erikoistunut XavierEguskitza.

K2-vuoren huhutaan olevan kirottu naiskiipeilijöiden osalta: viisi ensimmäistä huipulle päässyttä naista kuoli vuorella.

: K2 - kuoleman vuori su 3.3.2013 klo 18.00


AVA/Maria Aarnio

Lähteet: Wikipedia, K2Climb

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja