Autovalmistajat tarjoavat apuaan koronaepidemian pysäyttämiseksi: "Kun saamme piirustukset, voimme aloittaa"

Korona pähkinänkuoressa – Tämä kaikki sinun täytyy tietää viruksesta 1:55
Etkö ole pysynyt perässä? Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää koronaviruksesta.

Useat autovalmistajat ovat ryhtyneet siirtämään autotehtaidensa tuotantokapasiteettia terveydenhuollon tarpeisiin koronapandemian kuormittaessa sekä sairaaloita että lääkinnällisten tarvikkeiden valmistajia.

Automotive News Europen mukaan sekä VolkswagenGeneral Motors että lukuisat muut valmistajat pyrkivät aloittamaan pian hengityssuojainten, hengityskoneiden ja niiden tarvikkeiden tuotannon tehtaillaan.

Volkswagen kertoi aikeistaan jo perjantaina, mutta sittemmin Saksan valtio on ehdottanut vastaavaa myös muille maan autovalmistajille. Velvoittavasta käskystä ei ole kyse, vaan valmistajilla on vapaus päättää, lähtevätkö he mukaan urakkaan.

3D-tulostimista apua tarvikkeiden valmistukseen

Volkswagen kertoo tulevansa hyödyntämään noin 130 teollisuuskäyttöön tarkoitettua 3D-tulostintaan tarvikkeiden valmistuksessa. Normaalisti näitä tulostimia käytetään uusien autojen prototyyppien suunnitteluun.

– Terveydenhuollon tarvitsemien välineiden valmistus on uutta meille. Mutta heti, kun ymmärrämme vaatimukset ja saamme tarvikkeiden piirustukset, voimme aloittaa, saksalaisvalmistajan edustaja kertoi ja lisäsi, että myös Skoda on mukana projektissa.

Konsernin toimitusjohtaja Herbert Diess sanoi lauantaina, että Volkswagen on jo aloittanut tuotantokapasiteetin ohjaamisen hengityssuojainten valmistukseen Kiinassa. Saksalaisviranomaisia se pyrkii avustamaan myös kuumemittareiden, desinfiointiaineiden sekä diagnostiikkavälineiden kanssa.

Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler kertoo kartoittavansa tällä hetkellä vaihtoehtoja, miten se voisi parhaiten tukea terveydenhuollon tarpeita. Daimler ja Volkswagen ovat myös antaneet omista varastoistaan yli 300 000 hengityssuojainta terveysviranomaisille.

Isoja kädenojennuksia myös muilta

Isossa-Britanniassa McLaren ja Nissan ovat olleet mukana kehittämässä akuuttiin lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetun hengityskoneen prototyyppiä, joka saatetaan hyväksyä sairaalakäyttöön jo tämän viikon loppuun mennessä.

Italiassa Ferrari ja emoyhtiö Fiat Chrysler käyvät parhaillaan neuvotteluja maan suurimman hengityslaitevalmistajan kanssa auttaakseen tuotantokapasiteetin nostamisessa.

Yhdysvalloissa General Motors on tarjonnut logistiikkaketjujaan, asiantuntemustaan sekä tehtaitaan hengityskoneita valmistavien yhtiöiden käyttöön. Myös Elon Musk kertoo Teslan neuvottelevan hengityskoneiden valmistamisesta.

Lähteet: Automotive News Europe, Bloomberg, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat