Koronavirus piinaa myös autovalmistajia: Tesla sulkenut tuliterän Shanghain-tehtaansa – monet muutkin ongelmissa

Näin koronavirus vaikuttaa pörssiyrityksiin – Nordnetin talousasiantuntija arvioi tilannetta suorassa lähetyksessä 7:01
Nordnetin talousasiantuntija kertoo, miten koronavirus vaikuttaa pörssiyrityksiin.

Kiinan viranomaiset pyrkivät rajoittamaan koronaviruksen leviämistä, mikä on johtanut muun muassa autotehtaiden sulkemiseen.

On arvioitu, että koronavirus voi rokottaa Kiinassa toimivien autovalmistajien tuotantoa jopa 15 prosentilla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Asiantuntijoiden mukaan koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset vahingot Kiinan autoteollisuudelle tulevat olemaan huomattavasti suuremmat kuin mitä vuonna 2003 puhjennut SARS-epidemia sai aikaan. Tuolloin Kiinan autoteollisuus oli kooltaan vain kuudesosan nykyisestä.

Viranomaiset määränneet autotehtaita suljettavaksi

Aiemmin tammikuussa uuden Shanghain-tehtaansa avajaisia viettänyt sähköautovalmistaja Tesla on joutunut sulkemaan tehtaansa viranomaisten määräyksestä. 

Teslan talousjohtaja Zach Kirkhornin mukaan sulku kestänee viikon tai korkeintaan puolitoista. Sulku tuli Teslan kannalta huonoon saumaan, sillä se on parhaillaan kiihdyttämässä Model 3 -sedaninsa tuotantoa uudessa tehtaassaan.

Wuhanin alueella tehtaitaan ovat sulkeneet General Motors, Toyota ja Volkswagen. Työt näillä tehtailla jatkuvat aikaisintaan 9. helmikuuta.

Ranskalainen PSA-konserni sekä japanilaiset Honda ja Nissan ovat käskeneet lukuisat Wuhanissa komennuksella olevat työntekijänsä takaisin kotiin.

Kiinan korona-epidemia tekee hallaa myös autojen myynnille. Kauppa on muutenkin käynyt huonommin kuin kertaakaan viiteen vuoteen jo ennen epidemian puhkeamista, mutta nyt autoliikkeet ovat monien muiden yritysten tavoin täysin vailla asiakkaita.

Lue myös:

    Uusimmat