Autolla hiihtolomaileva: Huonot renkaat tappavat talvikelillä

Jos hiihtolomareissu taitetaan autolla, tulee renkaiden kunto tarkistaa huolellisesti.

Rengasasiantuntijan talvilomavinkit

Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaineet
Lähde reissulle leppoisin mielin
Seuraa sääennusteita myös tien päällä
Varaa riittävästi ajoaikaa

Hyväkuntoiset talvirenkaat auttavat selviämään kelihaasteista, kunhan muistaa sovittaa ajonopeuden olosuhteisiin.

Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora kehottaa autoilijoita tarkkailemaan renkaiden kuntoa ja ilmanpaineita pitkin ajokautta.

– Jäisillä, lumisilla ja sohjoisilla teillä renkailta vaaditaan hyviä pito-ominaisuuksia ja riittävästi kulutuspintaa. Lain mukaan talvirenkaissa pitää olla urasyvyyttä vähintään 3 milliä, mutta talvikeleillä turvasuositus on vähintään 5 milliä.

Huonot renkaat tappavat

Autonrengasliiton mukaan liikennevahingot lisääntyvät yleensä huonoissa sää- ja kelioloissa.

– Vuonna 2014 pahimmat päivät vahinkomäärällä mitattuna osuivat tammi- ja marraskuulle, jolloin kolmena päivänä sattui yli 400 liikennevahinkoa päivässä. Tämän vuoden alussa on ollut jo useita kelin suhteen haastavia päiviä, jotka tulevat näkymään myös vahinkotilastoissa, yhteyspäällikkö Tapio Koisaari Liikennevakuutuskeskuksesta arvelee.

Huonokuntoiset renkaat ovat yleisin renkaisiin liittyvä riskitekijä henkilö- ja pakettiautojen aiheuttamissa kuolonkolareissa.

– Onnettomuustutkinnassa tulee hälyttävän usein vastaan vanhoja, kumiseokseltaan kovettuneita talvirenkaita, joissa on vain näennäisesti nastoja jäljellä. Nastat saattavat olla pääosin poikki tai niissä ei ole ulkonemaa lainkaan”, Koisaari huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat