Autoliiton koulutuspäällikön vinkit joululiikenteeseen

Säännöllisesti määräaikaishuolto-ohjelman mukaan huollettu auto on toimintavarma ja turvallinen. 

Huolellisella suunnittelulla ja valmistautumisella matka sujuu turvallisemmin ja stressittömämmin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Varustaudu pimeyteen varaamalla autoon heijastinliivit ja taskulamppu. Huolehdi, että ne ovat helposti saatavilla – ei esimerkiksi tavaratilan välipohjan ja kaikkien matkatavaroiden alla. Sama koskee varoituskolmiota.

Varustaudu kylmyyteen huolehtimalla, että mukana on riittävästi lämmintä vaatetta.

Talleta matkapuhelimeesi tärkeät numerot ja huolehdi, että puhelimessa on koko ajan riittävästi virtaa.

Yleinen hätänumero 112

Operaatio Lumihiutale 0200-8080 (1,95€/min + pvm.) Linjan kautta tilatut palvelut ovat edullisia, mutta maksullisia.

Autoliiton akkupalvelu 0600 556 666 (0,30€/min + pvm.) Linjan kautta tilatut palvelut ovat maksullisia.

Tarkasta, että autosi valot toimivat. Vaihda tai vaihdata rikkoontuneet polttimot tarvittaessa.

Tutustu autosi valojen toimintaan. Huomaa, että päiväajovaloilla ajettaessa auton takavalot eivät välttämättä pala ollenkaan. Tämä on syytä pitää mielessä illan hämärtyessä tai olosuhteiden muuten heikentyessä.

Täytä lasinpesunestesäiliö riittävän vahvalla nesteellä ja uusi tarvittaessa pyyhkijänsulat.

Puhdista tuulilasi huolellisesti myös sisäpuolelta.

Pakkaa auto turvallisesti. Matkatavaroiden paikka on auton tavaratilassa – ei matkustamossa. Tue tavarat tavaratilassa huolellisesti takapenkin selkänojaan. Älä kuormaa tavaroita takapenkin selkänojan yläreunan yläpuolelle, etteivät ne lennä matkustamoon. Mikäli joudut kaatamaan takapenkin selkänojan, varmista tavaroiden pysyminen paikallaan sitomalla ne kuormaliinalla sidontakoukkuihin.

Kuormaa suksiboksiin vain kevyttä tavaraa. Raskaimpien tavaroiden tulisi olla boksin keskellä, taakkatelineiden kohdalla. Sido ja tue tavarat myös boksissa. Sulje boksin kansi huolellisesti ja varmista, että se on varmasti kunnolla kiinni. Suksiboksin ja taakkatelineen kiinnitys on syytä varmistaa aina, kun boksi avataan.

Nosta tarvittaessa auton rengaspaineet suurempaa kuormitusta vastaaviksi. Käyttöohjekirjassa on neuvottu oikeat paineet pienelle ja suuremmalle kuormalle. Suosittelen käyttämään talvirenkaissa 0,2 baria autonvalmistajan ohjeistusta korkeampia paineita.

Suunnittele reitti, aikataulu ja ajoajankohta huolellisesti. Tutustu ruuhka- ja keliennusteisiin ja pyri ajoittamaan oma matkasi ruuhkahuippujen ulkopuolelle, hyvän sään aikaan.

Lepää riittävästi ennen ajoon lähtöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja