Autoilijan syysvinkit – yöpakkasilla monia vaikutuksia

Autoilijan tulisi ottaa huomioon lähestyvät yöpakkaset, niin ajotavoissa kuin auton kunnossakin.

Mustaa jäätä saattaa kertyä jo alkusyksyn öinä esimerkiksi siltojen kansille, joten varovaisuuden lisäksi ajamiseen tulisi varata enemmän aikaa. Liikennevälineestä riippumatta tulisi kuitenkin ottaa huomioon kaksi asiaa: näkeminen ja näkyminen, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

– Autoilijan tulee huolehtia, että valot ovat kunnossa, että ne toimivat ja ennen kaikkea, että tiedät miten niitä käytetään – tarkista vielä käyttöohjekirjasta, miten laitetaan normaalivalot päivävalojensijasta käyttöön.

Myös tuulilasinpesulaitteiden kunto tulisi tarkastaa ja mahdollisesti kesän kuivattamat pyyhkijän sulat vaihtaa uusiin. Laitteiden kunnon lisäksi autoilijan olisi hyvä tarkastaa, että pissapojan säiliössä on nestettä ja että se on pakkasenkestävää.

Ilmanpaineiden merkitys korostuu sadekeleillä

Auton syystarkastuksen osana autoilijan olisi hyvä tarkastaa renkaiden kulutuspinnan lisäksi myös renkaiden ilmanpaineet.

– Renkaiden merkitys on aina tärkeä, mutta se korostuu erityisesti silloin, kun on paljon vettä tiellä ja sataa paljon, Pohjonen sanoo.

Ilmanpaine renkaissa voi vaihdella ulkoilman lämpötilojen mukana, joten paineet tulisikin tarkistaa säännöllisesti esimerkiksi jokaisen auton tankkauksen yhteydessä.

Lumen ja jään tulon varalta takakonttiin olisi hyvä varata jääskrapan ja lumiharjan lisäksi lämpimät hanskat.

– On paljon miellyttävämpää raapia sitä tuulilasia aamulla auki kun on hanskat kädessä.

Takapenkille tai -konttiin voi myös varata lämpimän takin, jonka avulla esimerkiksi rengasrikkotilanteessa tien reunassa odottelu on miellyttävämpää.

Lue myös:

    Uusimmat