Australialaislääkärin mukaan on vain yksi tapa päästä eroon krapulasta – eikä sitä voi suositella

Kaikki krapulasta 7:49
Miksi krapulat pahenevat vanhetessa? Tutkija kertoo

Krapulan välttely siirtämällä sitä myöhemmäksi ei ole lääkärin mukaan suoranaisesti hyvä ratkaisu.

Lähes jokainen täysi-ikäinen on kokenut elämänsä aikana krapulan aiheuttaman kylmän hien sekä lamauttavan päänsäryn ja huonon olon. Välillä krapula tuntuu iskevän jo pelkästään yhdestä viinilasillisesta.

Niin kauan kun kärsitään krapulasta, yritetään myös keksiä keinoja vältellä sitä. Australialainen lääkäri Karl Kruszelnicki toteaa omassa podcastissaan Science with Karl, että krapulan hoitoon on kuitenkin oikeastaan vain yksi konsti, eikä hän voi suositella sitä, kertoo Mirror.

Sillä se lähtee, millä on tullutkin

Krapulan iskemisen voi estää vain yhdellä keinolla: juomalla lisää alkoholia.

Kruszelnicki ei luonnollisesti voi suositella "niksiä" millään tasolla, mutta selittää kuitenkin idean taustoja.

Olet todennäköisesti kuullut "tasoittavista" juomista tai sanonnan "sillä se lähtee, millä on tullutkin". Kruszelnickin mukaan nämä ovat oikeilla jäljillä.

Nauttimalla lisää alkoholia, keho lakkaa imemästä itseensä metanolia, joka on alkoholista löytyvä, krapulaisen olon aiheuttava myrkky. Sen sijaan keho keskittyy käsittelemään juuri juomasi uuden alkoholiannoksen etanolia.

Tietysti kehon täytyy jossain kohtaa käsitellä myös metanoli, mikä tarkoittaa, että et varsinaisesti välty krapulalta, vaan siirrät sitä vain myöhemmäksi.

Terveyskirjaston artikkelin mukaan aivojen mielihyväkeskuksen välittäjäainevarastot ovat krapulassa vähäiset aiheuttaen muun muassa alakuloisuutta ja ärtymystä.

Krapulassa syntyneet negatiiviset tuntemukset muutetaan alkoholilla positiivisiksi, jolloin pakonomainen tarve saada alkoholia voi synnyttää riippuvuuden. Tällöin veressä on jatkuvasti alkoholia, joka saa aikaan fyysistä riippuvuutta.

Suositeltavampia keinoja krapulan ehkäisemiseen onkin juoda riittävästi vettä, nukkua kunnolla ja syödä jotain, jos vain pystyt.

Lue myös:

    Uusimmat