Miksi krapulassa ahdistaa? Tässä syy: "Voimme pelätä, koska emme muista..."

Kaikki krapulasta 7:49
Miksi krapulat pahenevat vanhetessa? Mitkä ovat tavallisimpia krapulan oireita? Miksei joillekin ihmisille tule krapulaa ollenkaan?

Moni tunnistaa "krapula-aamun kauhun": juhlaillan jälkeen sitä kyseenalaistaa koko edellisen illan ja pohtii, mitä tuli sanottua tai tehtyä.

Moni herää juhlaillan jälkeisenä aamuna kauhuun, jolle ei ainakaan heti vaikuta olevan mitään syytä. Mikään ei sinällään ole vialla, mutta silti pelko on läsnä. Mistä ilmiö johtuu?

"Estomme kytkeytyvät pois päältä..."

Krapula-aamuna moni kyseenalaistaa koko edellisen iltansa ja pohtii, mitä tuli sanottua tai tehtyä. Päivän myötä ahdistus ja nolous lisääntyvät. Syypäitä ovat juominen ja sen vaikutus kehoon.

– Estomme kytkeytyvät pois päältä, mikä tekee olon rennoksi ja itsevarmaksi. Koska alkoholi on rauhoittava aine, motorinen koordinaatiokykymme hidastuu ja meistä voi tulla kömpelöitä. Kun aivojen prosessit hidastuvat, muisti voi heikentyä, Salfordin yliopiston luennoija ja alkoholipalveluihin erikoistunut Liz Burns kertoo.

Maksalla kestää aikansa pilkkoa alkoholia, ja jos juomista jatkaa, alkoholin määrä veressä nousee. Samalla lisääntyvät juomisen vaikutukset. Ihminen muuttuu erilaiseksi kuin tavallisesti: tunteet voivat ailahdella, ja kenties hän uskaltaa sanoa tai tehdä jotakin, mitä ei muuten uskaltaisi.

Sitten koittaa seuraava aamu, ja ihminen on taas oma itsensä.

"Voimme pelätä, koska emme muista kaikkia edellisen illan tapahtumia"

Juominen vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin, kuten glutamaattiin. Se haittaa aivojen toimintaa ja siten "pilaa" muistia. Ahdistusta aiheuttaakin esimerkiksi se, että riehakkaan illan kulku on pyyhkiytynyt muistista.

– Voimme pelätä, koska emme muista kaikkia edellisen illan tapahtumia. Ne eivät ole mielessämme etusijalla, Burns kuvaa.

Krapula painaa mielialaa alas, minkä lisäksi muistot eilisestä ovat hämärät. Tämä johtaa krapula-ahdistukseen. Päivän kulku tai tietty ärsyke voi tuoda mieleen asioita, jotka krapulasta kärsijä mieluummin unohtaisi.

Häiritsee myös yöunta

Alkoholin juominen häiritsee myös yöunta ja sen laatua, mikä ei sekään tee hyvää mielialalle. Juomisen vuoksi verensokeriarvot ovat matalalla ja keho on kuivutunt.

Jotkut helpottavat ahdistusoireita juomalla. Se on huono idea, muistuttaa Burns: drinkki ei aidosti paranna mielialaa, vaan voi jopa johtaa kierteeseen, jossa mielialaa parannellaan juomalla vaarallisen usein.

Lue myös:

    Uusimmat