Mainos

Auschwitzin 95-vuotias ex-lääkintämies oikeuteen lähes 4 000 avunannosta murhaan

Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleirin entinen lääkintämies joutuu oikeuteen ainakin 3 681 avunannosta murhaan, kertovat Saksan viranomaiset. Oikeudenkäynti alkaa tänään.

Hubert Zafke työskenteli lääkintämiehenä leirillä 15.8.1944–14.9.1944. Tänä aikana ihmisiä tuotiin 14 junassa leirille, missä monet lopulta tapettiin kaasukammioissa. Mukana oli myös päiväkirjastaan kuuluisaksi tullut Anne Frank, joka kuitenkin siirrettiin myöhemmin Bergen-Belsenin leirille, missä hän kuoli vuonna 1945.

Syyttäjien mukaan nyt 95-vuotias Zafke oli aikoinaan tietoinen leirin tarkoituksesta kuolemanleirinä ja myös sen rakenteesta. Zafke on kiistänyt tienneensä mitään massamurhista.

Vetoomustuomioistuin hylkäsi aiemman päätöksen, jonka mukaan vanhus on liian huonossa kunnossa oikeudenkäyntiin. Tuomioistuin kuitenkin totesi, että hänellä kognitiivisia häiriöitä ja alentunut fyysinen kunto, ja määräsi oikeudenkäyntiin säännöllisiä taukoja ja sairaanhoitoa.

Saksalaismedian mukaan Zafkella on dementia.

Oikeudenkäynti Zafkea vastaan on alkamassa Neubrandenburgin kaupungissa tänään 29. helmikuuta. Oikeudenkäynnin on tarkoitus kestää läpi maaliskuun riippuen Zafken terveydentilasta.

Noin 1,1 miljoonaa ihmistä katosi Auschwitz-Birkenaussa 1940–1945. Suurin osa oli Euroopan juutalaisia.

Käynnissä on tällä hetkellä noin tusina tutkintaa entisiä SS-viranomaisia vastaan.

Pari viikkoa sitten Auschwitzin keskitysleirin entinen vartija, 94-vuotias Reinhold Hanning joutui oikeuteen osallisuudesta kymmenien tuhansien ihmisten murhiin.

0:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.