Aurinkopaneelien asennuksissa paljon puutteita – vaarana tulipalo tai sähköisku

Aurinkopaneelien asennuksissa tehdään paljon virheitä, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto. Seurauksena voi olla tulipalo tai sähköisku, varoittaa asiantuntija. 

Tukes selvitti aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta, koska oli saanut useita ilmoituksia virheellisistä asennuksista. 

Selvityksestä ilmeni, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksia tehdään huolimattomasti ja ammattitaidottomasti. Valmistajan asennusohjeita ei aina noudateta, johtojärjestelmiä asennetaan virheellisesti ja turvallisuuden varmistavat käyttöönottotarkastukset ovat usein puutteellisia. 

Valvonnassa keskityttiin pääasiassa pientaloihin ja maatiloihin eri puolilla Suomea. Tarkastukset teetettiin valtuutetuilla sähkötarkastajilla.

Vaarana tulipalo tai sähköisku

Tukesin asiantuntijan mukaan virheelliset asennukset voivat aiheuttaa tulipalon ja sähköiskun.

– Sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta on olennaista, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa noudatetaan standardien turvallisuusvaatimuksia sekä laitteiston osien valmistajien antamia asennusohjeita, kertoo Tukesin ylitarkastaja Sakari Hatakka.

Yksi merkittävimmistä virheistä oli epäasiallinen johtojärjestelmien asennus. 

Asentamispuutteet painottuivat paneeliston kaapelointiin. Esimerkiksi kaapeleita ja liittimiä ei ollut kiinnitetty tai tuettu asianmukaisesti, jolloin kaapelit lojuivat katolla alttiina esimerkiksi veden, lumen ja jään aiheuttamille vahingoille. Kaapeleita löytyi myös sidottuina kattorakenteisiin, kuten kulkusiltoihin ja lumiesteisiin.

Tukes painottaa, että aurinkopaneelien turvallinen asentaminen on aina sähköurakoitsijan vastuulla.

– Sähköalan toimijoiden ja sähkötöiden johtajien tulee tuntea vastuunsa ja huolehtia työntekijöiden riittävästä ammattitaidosta, omavalvonnasta sekä ennen kaikkea siitä, että asennukset ovat turvallisia ja sähköturvallisuuslain edellyttämässä kunnossa ennen käyttöönottoa ja luovuttamista, Hatakka sanoo.

Aurinkopaneelit tuottavat sekä sähkön, että lämmön Kirkkonummelle valmistuvaan asunto-osakeyhtiöön 2:12
Aurinkopaneelit tuottavat sekä sähkön että lämmön Kirkkonummelle valmistuvaan asunto-osakeyhtiöön

Lue myös:

    Uusimmat