Mainos

Aurinkolaseissa kesät talvet

Aurinkolasit eivät ole koristus, vaan silmien terveyden kannalta tuiki tärkeä apuväline - vuoden ympäri. Auringon säteily sisältää näkyvän valon lisäksi näkymättömiä infrapuna- eli lämpösäteitä sekä ultravioletti- eli UV-säteitä.

Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksi ylittää lukuarvon kolme. Suomessa tänä kesänä UV-indeksi on noussut jopa kuuteen ja etelän lomakohteissa sekä lumella säteily vielä voimistuu.

UV-säteily jaetaan kolmeen osaan: UV-A, UV-B ja UV-C. UV-C suodattuu pois ilmakehän otsonikerroksessa samoin kuin osa UV-B:tä. Pilviselläkin säällä voi altistua UV-säteilylle, koska se läpäisee pilvet helpommin kuin näkyvä valo. Tuore lumi heijastaa yli 80 prosenttia UV-säteilystä ja vaalea hiekka noin 20 prosenttia.

Vielä syys- lokakuussa Suomessakin tarvitaan aurinkolaseja suojaamaan silmiä. Samoin taas talven hiihtokeleillä ja etelän lomilla on ehdottomasti käytettävä aurinkolaseja, sanoo LKT, silmätautien erikoislääkäri Reijo Ahonen. Ultraviolettisäteily vahingoittaa verkkokalvoa ja silmän mykiötä ja lapsilla kirkas mykiö päästää säteilyä lävitseen enemmän kuin aikuisilla. Siksi on erittäin tärkeää suojata lasten silmät säteilyltä, muistuttaa Ahonen.

Terveydellisten syiden lisäksi aurinkolaseja käytetään mukavuussyistä. Mikäli silmät ovat valon arat, aurinkolaseja käytetään lähes aina kirkkaalla säällä. - Terveys on kuitenkin ehdottomasti syy numero yksi, painottaa Reijo Ahonen.

Aurinkolasien tulee olla hyvälaatuiset ja Ahonen suosittelee niiden hankkimista alan ammattiliikkeistä. Samat aurinkolasit soveltuvat eri tilanteisiin, kunhan niissä on tarpeeksi tummennusta. Autoilijoille sopivat myös hyvin kontrastilasit.

Laseissa tulee olla UV-suodatusominaisuus, pelkästään tummennus ei riitä. Uv-säteet voivat aiheuttaa verkkokalvosairauksia ja aikaistunutta harmaakaihea. Nämä havaitaan silmälääkärin vastaanotolla. Reijo Ahonen suosittelee silmälääkärillä käyntiä 3-4 vuoden välein 40-60-vuotiaille ja 60 ikävuoden jälkeen 2-3 vuoden välein. Jos suvussa esiintyy glaukoomaa tai muita perinnöllisiä silmäsairauksia, on syytä käydä tarkastuksessa jo aikaisemmin.

Kaarevat lasitkin voimakkuuksilla

- Tämän kauden aurinkolasit ovat suuria, massiivisia glamourlaseja tai tyyliteltyjä, ohimoille kaartuvia pilottilaseja, kertoo optikko Erja Tolvanen.

Useimmat mallit sopivat sekä naisille että miehille. Merkin annetaan näkyä ja sankoja koristellaan kaiverruksilla ja kivillä. Laadukkaat aurinkolasien kehykset voidaan myös muotoilla asiakkaan kasvoille istuviksi. Suuri osa optikkoliikkeissä myytävistä aurinkolaseista valmistetaan nykyisin silmälasien mukaisilla voimakkuuksilla joko yksi- tai monitehoisina. Optikkoliikkeissä myytävät aurinkolasit on valmistettu hiotuin linssein ja ne ovat siksi silmien kannalta miellyttävät ja turvalliset käyttää. Halpojen aurinkolasien linssit on valmistettu massapuristamalla. Tällaisten lasien käyttäjä huomaa usein lasien vääristävän, sanoo Tolvanen.

Urheilu- ja vapaa-ajan käyttöön on saatavilla kaarevia, sivuille taivutettuja malleja. Nykyisin on mahdollista saada näihinkin laseihin samat voimakkuudet kuin silmälaseihin. Linssien väri voidaan valita käyttötarpeen mukaan. Golfiin, purjehdukseen, hiihtoon, pyöräilyyn - jokaiseen lajiin - löytyy miellyttävä linssiratkaisu voimakkuuksilla tai ilman.

- Lapsille on optikkoliikkeistä aurinkolaseja aina vauvaiästä lähtien, muistuttaa Erja Tolvanen.

Teksti: Cazze-optikot

Kuvat: Dolce&Gabbana, Donna Karan ja Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.