Aurinkokuivatut tomaatit vertailussa

Välimeren keittiön suosio on tuonut aurinkokuivatut tomaatit myös suomalaiseen ruokapöytään. Kauppojen hyllyillä on valinnanvaraa useampiakin eri tuotemerkkejä, joiden laadussa on kuitenkin selviä eroja, paljastaa tuoreen Kuluttaja-lehden testi. Testin mukaan selviä laatueroja on havaittavissa tuotteiden tomaattisuudessa, mausteisuudessa, rakenteessa ja erityisesti suolan määrässä.

Valtaosa Suomeen tuoduista tomaateista on italialaisia. Useimmat tuotteet on säilötty kuivaamisen jälkeen öljyyn, joka on tavallisesti auringonkukkaöljyä. Tavallisia mausteita ovat yrtit ja valkosipuli. Lisäaineiden käyttö on aurinkokuivatuissa tomaateissa varsin hillittyä, yleisimmin käytetty lisäaine on sitruunahappo. Suolaa huimia määriä

Kuluttaja-lehden testissä vertailtiin 16 erilaista aurinkokuivattua tomaattimerkkiä. Tuotteista kolme arvioitiin hyväksi. Parhaat kokonaispisteet sai irtomyynnissä oleva italialainen De Bontade Pomodori alla calabrese. Muita hyviä olivat turkkilainen Svans Välimeren keittiö ja italialainen Castellino. Testin jumboksi jäi italialainen Minasso, jonka laatu arvioitiin vain välttäväksi. Minasso oli nahkamaisen sitkeä, mutta eniten kritiikkiä aiheutti sen suolaisuus. Suolaa oli peräti 19,1 prosenttia. Muut testitomaatti saivat arvosanan tyydyttävä.

Testin vähäsuolaisimpia olivat kreikkalaiset Royal Tsatsoulis Bros -tomaatit, joissa suolaa oli vain 0,3 prosenttia. Muiden tuotteiden suolapitoisuudet vaihtelivat 1,2 - 10,6 prosentin välillä. Testin mukaan suolamäärien huimat erot osoittavat, että aurinkokuivatun tomaatin ei tarvitse olla tönkkösuolattu maistuakseen ja säilyäkseen.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja