Mainos

Aurinkoinen kivimuuri kaipasi väriä ja vehreyttä

Perennojen valikoimista löytyy lukematon määrä lajeja, jotka viihtyvät auringossa ja kuivassa maassa. Puuvartisista kasveista aurinkoiselle ja kuivalle paikalle sopivat muun muassa pensashanhikki, vihma, lamoherukka, pensasväriherne, rinne- ja koivuangervo, juhannusruusu ja hernepensaat; havuista erilaiset katajat, kääpiökokoiset vuorimännyt, pensassembra sekä muutamat kuuset.

Kivikkokasvit viihtyvät pääasiassa aurinkoisilla, lämpimillä ja paahteisilla kasvupaikoilla. Maaperän tulee olla kuiva tai tuore, vettä läpäisevä, kohtalaisen ravinteikas tai niukkaravinteinen, sorainen ja kivinen tai hiekkapitoisen savimaa. Istutusväliksi sopii useimmiten 15–20 cm. Tiheämpään istuttamalla saa nopeammin valmiin näköistä ja samalla kitkemisen tarve vähenee, kun itse kasvit ottavat tilan haltuunsa.

Kivikkopuutarhaa on käytännössä melkein mahdoton suunnitella etukäteen paperille. Ainoa keino on katsoa kivien siirtämisen ja latomisen jälkeen paikan päällä, mitä sopii luontevimmin mihinkin koloon.

Tällä paikalla kasvoi valmiina kivikkokilkkaa (Cymbalaria pallida), joka on kiitollinen paahteisten paikkojen kasvi. Se kukkii valkoisin tai sinisin kukin ja vauhtiin päästyään peittää ja pehmentää kiven pintaa mukavasti.

Lisäksi muurille valittiin:

Tarharistikki - Aubrieta
Lilansininen, violetti tai ruusunpunainen runsaasti ja pitkään kukkiva mattomainen kasvusto. Kukkii toukokuussa.

Kaukasianpitkäpalko - Arabis caucasica
Kukkii touko-kesäkuussa ja tarvitsee melko kuivan tai tuoreen ja vettä läpäisevän maaperän.

Rantalaukkaneilikka - Armeria maritima
Kukkii lajikkeesta riippuen joko valkoisin tai karmiinin- tai ruusunpunaisin kukin kesäkuusta elokuuhun. Tarvitsee melko kuivan tai tuoreen ja vettä läpäisevän maaperän. Ei raskaaseen maaperään!

Mehitähti - Sempervivum
Mehitähdet ovat erittäin vähään tyytyväisiä kasveja. Kukkii kesäkuusta elokuuhun, tarvitsee kuivan tai tuoreen, niukkaravinteisen ja soraisen ja kivisen kasvualustan.

Hopeahärkki - Cerastium tomentosum
Varmasti monelle tuttu kivikkokasvi. Viihtyy joskus liiankin hyvin, jolloin ylimääräisiä yksilöitä on kitkettävä pois ja siirrettävä muualle.

Valkomaksaruoho - Sedum album
Vähään tyytyvä kivikkokasvi, joka kukkii valkoisin tai vaalean ruusunpunaisin kesäkuusta elokuulle. Kasvupaikka aurinkoinen, joskus puolivarjoinen, myös paahteinen. Kasvualusta kuiva tai tuore, vettä läpäisevä, kohtalaisen ravinteikas, ei multava vaan hiekkainen tai sorainen tai hiekkapitoinen savimaa.

Laventeli - Lavandula anqustifolia
Aromaattinen, talvenarka puolipensas kukkii violetin sinisin tai liloin tuoksuvin kukin. Laventeli tarvitsee kuivan tai tuoreen, vettä läpäisevän kohtalaisen ravinteikkaan ja soraisen ja kivisen tai hiekkapitoisen savimaan. Maaperä kalkkipitoinen.

Istutamme laventelin valurautaiseen astiaan. Koska ruukkukasvit joutuvat elämään ankarimmissa oloissa kuin avomaalla elävät, kasvualustaksi hankitaan parasta multaa, joka vaihdetaan joka kevät. Ruukun pohjassa on oltava reikä, jonka peitoksi laitetaan sopiva kivi, ettei multa pääse valumaan sen läpi. Salaojituksesta, säännöllisestä lannoituksesta ja kastelusta on huolehdittava.

Kivikkopuutarhan kustannukset:

Valurautamalja 49 €, Bauhaus
Kasvit 43 €
Multasäkki 5 €

(Pioni 15.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.