Asuuko jääkaapissasi salmonellaa ja muita pöpöjä? Puhdista kaappi oikein!

Euroopassa ruokamyrkytykset ovat toiseksi yleisin syy sairastumiseen heti hengityselinsairauksien jälkeen. Jääkaappi on avainasemassa ruoan hygieniassa ja bakteerien leviämisessä, sillä pesemätön kaappi on ihanteellinen paikka pöpöjen leviämiselle.

Jääkaapin puhdistaminen saattaa unohtua monessa perheessä, jolloin se voi olla uhka terveydelle: ruokamyrkytys on varsin yleinen ongelma myös Suomessa, vaikka hygieniasta ja muun muassa ruoan säilyvyydestä tiedetään ja informoidaan hyvin.

Hyvän hygienian lisäksi on kiinnitettävä huomiota ruoan säilyvyyteen. Siinä tärkeimpänä apurina on oma aistimaailma: Miltä ruoka näyttää, tuoksuu ja tuntuu? Parasta ennen -päiväykset antavat hyvää tietoa ruoan säilyvyydestä, mutta niihinkään ei voi aina luottaa, mikäli ruokaa on säilytetty väärin.

Näin peset jääkaapin oikein

  • Pääosin jääkaappi tulisi puhdistaa useamman kerran kuukaudessa, mielellään joka viikko. Pesuvälin suhteen on lupa käyttää maalaisjärkeä: Kun jääkaappi näyttää siltä, että se kaipaa pesua, se todennäköisesti myös on sen tarpeessa.
  • Tyhjennä jääkaapin sisältö kaikkinensa ja irrota irtoavat osat, kuten hyllyt ja telineet.
  • Puhdistukseen riittää tavallinen astianpesuainevesi ja hyvä, imukykyinen pesuliina. Voit myös käyttää apunasi tiskiharjaa pinttyneen lian puhdistuksessa.
  • Pyyhi myös jääkaapin ovet ulkopuolelta, äläkä unohda kahvaa.
  • Pahat hajut saa poistettua viinietikan tai ruokasoodan avulla: Aseta kupillinen viinietikaa hetkiseksi jääkaappiin, niin saat sen jälleen raikkaaksi.
  • Muista myös imuroida säännöllisesti jääkaapin taus ja sulattaa pakastin muutaman kerran vuodessa.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja