Asuntokauppa piristyi syys-lokakuussa – pienet kerrostaloasunnot kysyttyjä

Alkanut syksy on ollut piristys asuntokaupalle. Syys-lokakuussa asuntokauppa on käynyt erityisesti pienissä kerrostaloasunnoissa.

Vanhojen asuntojen kauppa on piristynyt viimeisen kahden kuukauden aikana. Syys- ja lokakuussa tehtiin molempina kuukausina vajaa 5 500 asuntokauppaa kiinteistövälittäjien kautta, kun aiemmin tänä vuonna kerros-, rivitalo- ja omakotitalokauppaa on käyty kuukausitasolla noin 4 500–5 000.

– Asuntokauppa on syys- ja lokakuussa ollut tasaista ja sitä on leimannut erityisesti pienten kerrostaloasuntojen kysyntä, arvioi SKV Kiinteistönvälityksen kenttäjohtaja Marko Vierto.

Asuntokauppavuosi on ollut kaiken kaikkiaan selvästi tasaisempi kuin viime vuonna. Viime vuonna kauppojen määrä heittelehti voimakkaasti varsinkin alkuvuodesta, mutta tänä vuonna vastaavaa ei nähty.

Kaiken kaikkiaan asuntokauppa on vielä hieman viime vuoden vastaavaa ajankohtaa jäljessä. Vuonna 2013 vanhojen asuntojen kauppaa tehtiin yhteensä noin 62 000 kauppaa. SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Timo Kaisla arvioi, että tänä vuonna koko vuoden luku on noin 57 000 kauppaa.

Perheasuntojen kysyntä kasvussa

Lokakuussa kauppa kävi pienien kerrostaloasuntojen lisäksi hyvin kohtuuhintaisissa omakotitaloissa sekä lapsiperheille sopivissa rivitalokodeissa.

– Perheasunnoissa on huomattu, että patoutunut kysyntä alkaa pikku hiljaa purkautua, kenttäjohtaja Vierto sanoo.

Tämä on näkynyt erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Esimerkiksi Jyväskylässä rivitalohuoneistoja myytiin noin 60 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden lokakuussa ja omakotitaloja lähes tuplamäärä. Jyväskylän omakotitalokaupoissa suurin kysyntä kohdistui hintaluokkaan 200 000 – 250 000 euroa, Vierto sanoo.

Oikein hinnoiteltu myy

Asuntojen hinnat ovat pysyneet kohtuullisen tasaisena tämän vuoden ajan. Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä 0,7 prosenttia verrattuna edelliseen vuosineljännekseen.

SKV Kiinteistönvälityksen kenttäjohtaja Marko Vierto ei usko hintojen merkittävään laskuun. Hän muistuttaa, että asuntokauppa kyllä käy, kun asunnot ovat oikein hinnoiteltuja.

– Nyt on hyvä vaihtaa asuntoa tai ostaa ensiasunto, tällä hetkellä on selvästi ostajan markkinat. Odotammekin ihmisiltä rohkeutta tehdä ostopäätöksiä, sillä korkotaso on todella alhainen, mikä osaltaan vauhdittaa asuntokauppaa, Vierto sanoo.

Lähde: SKV Kiinteistövälitys

Lue myös:

    Uusimmat