Asuntojen hinnat reilussa nousussa

Asuntokauppa on käynyt alkuvuonna erittäin vilkkaana Helsingissä, mutta myös eräissä muissa kasvukeskuksissa. Asuntonäytöillä on monin paikoin ollut väkeä tungokseen asti ja asunnot ovat menneet nopeasti kaupaksi entistä korkeampaan hintaan. Komartek Oy:n keräämien tietojen mukaan vanhat kerrostalokaksiot maksoivat Helsingissä tammi-helmikuussa keskimäärin 8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Lähes yhtä vauhdikkaasti ovat vanhat asunnot kallistuneet Kuopiossa ja Vantaalla.

Asuntokauppaa siivittää monta asiaa. Varsinkin pienten asuntojen kysyntä ylittää monin verroin tarjonnan. Vuokra-asuntomarkkinoiden epäselvä ja epävarma tilanne kaikkine välityspalkkiosotkuineen on saanut varsinkin nuoret etsimään tosissaan ensimmäistä omistusasuntoa. Verraten alhainen korkotaso toimii tässä hyvänä porkkanana.

KAKSIOIDEN KESKIHINTA 1/2002 muutos e/m2 ed. nelj.

Helsinki 2 195 + 8 Espoo 1 771 + 3 Vantaa 1 461 + 6 Tampere 1 260 + 2 Kuopio 1 209 + 7 Jyväskylä 1 185 - 2 Oulu 1 179 + 0.5 Turku 1 113 + 2.5

Kuluttajien luottamus oman taloutensa kehitykseen on pysynyt varsin vahvana erilaisista lamapuheista huolimatta - työttömyys nähdään hyvin kaukaisena uhkana. Vaikka asuntojen ostoaikeet aavistuksen verran hiipuivat helmikuussa, ne olivat kuitenkin selvästi korkeammalla tasolla kuin esimerkiksi vuotta aiemmin. Oleellista on, että lainanottoaikeet nousivat helmikuussa ennätystasolle. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan useampi kuin joka kuudes kotitalous suunnitteli lainan ottamista vuoden sisällä. Asunnon aikoo ostaa 6,2 % kotitalouksista lähimmän vuoden aikana.

Vahva myötätuuli puhaltelee myös remontti- ja sisustusmarkkinoilla. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan joka kolmas kotitalous kaavailee remontin tekemistä puolen vuoden sisällä. Sisustamiseen aikoo satsata tavalla tai toisella lähes joka toinen suomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja