Asunnonostajat rakentajan asumiskoulussa

Uuden asunnon siirryttyä ostajalleen rakennusliikkeen ja ostajan välejä hiertävät usein näkemyserot viimeistelyn laadusta. Asunnon takuukorjauksista ja vastuista kiistellään

Vuoropuhelu saattaa kuitenkin vähitellen olla muuttumassa rakentavammaksi. Siitä hyvänä esimerkkinä on erään johtavan asuntorakentajan järjestämät informaatiotilaisuudet, joita pidetään uusien asuntojen ostajille muutama viikko muuttamisen jälkeen.

"Ajatus lähti omasta halustamme kehittää palvelukonseptia," sanoo kehityspäällikkö Jari Lehtinen NCC Rakennus Oy:stä." Näin asiakkaat saisivat meiltä jotain semmoista palvelua, jota eivät ehkä osanneet odottaakaan. Kun näitä tilaisuuksia pidetään, niin täällähän sitten kuullaan ne asiakkaan huolet ja niiden ohella tulee usein hyvinkin myönteistä ja mielenkiintoista palautetta."

Asukastilaisuudessa myös huoltoyhtiö ja isännöitsijä esittävät asukkaille omaa toimintaansa sekä taloyhtiön vastuurajoja ja muita pelisääntöjä.

"Kokemukset ovat olleet tavattoman myönteisiä ja tämä toimintamalli tullaan ottamaan hyvin pian käyttöön myös valtakunnallisesti."

Keräsimme oheen tiivistelmän asukastilaisuuden materiaalista muidenkin kuin NCC:n asiakkaiden iloksi.

1. Vedon tunne

Kylmä pinta aiheuttaa ilman liikettä lämpimästä pinnasta itsensä suuntaa. Koska ihminen on hyvin herkkä anturi, tämä tuntuu vetona. Siksi kylmän ikkunapinnan vieressä tuntuu kuin siinä vetäisi, vaikka itse asiassa kyse on lämmön siirtymisestä ihmisen pinnalta viereiseen, kylmään pintaan.

Siksi suunnittelussa puhutaan operatiivisesta lämpötilasta. Sen avulla yritetään laskea pintalämpötila-arvoja ja niiden myötä viihtyisyyskriteerejä sellaisiksi, että sisällä olisi viihtyisää. Suunnitteluarvon tulisi olla 0,10 - 0,15 m/s. Tätä suurempi ilman liike aiheuttaa jo vedon tunnetta.

2. Lämpötila

Huonelämpötilan nostaminen kuluttaa energiaa ja kuivattaa sisäilmaa. Allergia- ja astmaliitto suositteleekin lämpötilaksi 21 astetta.

Asunnossa on luonnostaan aika paljon erilaisia kosteuslähteitä. Itse asukkaatkin haihduttavat ja erittävät kosteutta jopa istuessaan. Keittäminen, pyykin kuivaus, saunominen ja kylpeminen lisäävät sitä, joten erillistä ilmankostutusta ei tarvita kuin erityistilanteissa.

3. Kylpyhuoneen kosteus

Kaakelin pintaan ilmestyy joskus vaalean punertavia laikkuja ja saumoihin pieniä, mustia pisteitä. Vaaleanpunainen tavara on vaaratonta levää ja mustat pisteet sinänsä harmittomia, pienen pieniä homepilkkuja. Nämä syntyvät peseytymisen yhteydessä ihmisen kehosta irtoavasta hilseestä, rasvoista ja muista eloperäisistä hiukkasista. Paras keino näitä vastaan on pintalian poisto pesuaineella.

Kylpyhuoneen lattialle jää vettä - neljän neliön kylpyhuoneessa noin litran verran. Kesällä tämä vesimäärä kuivuu viidessä tunnissa, talvella 1,5 tunnissa koska sisäilma on niin kuivaa. Lattialämmitys nopeuttaa tätä tietysti paljon - sitä siis kannattaa käyttää tästäkin syystä myös kesällä. Sen ei tarvitse olla kuumalla vaan pieni peruslämpö riittää. Jos lattia tuntuu jalkapohjaan kummalta, lämpöä on liikaa.

4. Parketin eläminen

Parketti elää vuodenaikojen mukaan. Talvella se kutistuu, kesällä kosteuden lisääntyessä turpoaa. Tästä syystä siihen syntyy varsinkin talvella pienen pieniä rakoja. On kyseenalaista, kannattaako ilmaa tämänkään takia kostuttaa. Tämä pieni eläminen kuuluu asiaan ja sen kanssa tulee aivan hyvin toimeen.

5. Huoneilman pöly

Hyviä uutisia laiskemmalle aamutorkulle: vuodetta ei kannata sijata. Meillä on määräys, jonka mukaan huoneilmassa saa olla pölyn kaltaisia pikkupartikkeleita pitkäaikaisesti 50 mg kuutiossa. Vuoteen sijaaminen nostaa tämän hetkessä moninkertaiseksi - ja samoin tekee muukin tekstiilien kanssa puuhaaminen, jopa sohvalle istahtaminen.

Toisaalta tämän kaltainen pölyn lisääntyminen on yleensä lyhytaikaista ja se laskeutuu pikku hiljaa ilmasta takaisin pinnoille.

6. Saunan ilmanvaihto

Yleinen tapa järjestää saunan ilmanvaihto on koneellinen poistoilmanvaihto, jonka venttiili on lauteiden alla ja tuloilmaventtiili katossa. Poistoventtiiliin ei ole tarvis koskea, mutta tuloilmaventtiilin voi talvisin kiertää lähes kiinni muulloin kuin kylpemisen ajaksi, jos siihen ilmestyy huurretta.

Saunan kuivatus tapahtuu saunomisen jälkeisellä, puolen tunnin lämmityksellä lämmöllä ja tehostetulla ilmanvaihdolla. Ikkunaa ei pidä avata.

Näiden lisäksi asukastilaisuudessa tutustutaan myös asukaskansioon, jossa on esimerkiksi lueteltu asukkaalle kuuluvat huoltotehtävät. Huoltoyhtiö puolestaan käyttää sähköistä huoltokirjaa, jossa sen toiminnan eri osa-alueille on määritelty valmiit pohjat - mitä tehdään, milloin tehdään, mitä suunnilleen tulee maksamaan. Huoltoyhtiön lisäksi tämä helpottaa huomattavasti myös isännöitsijän ja yhtiön hallituksen suunnittelu- ja valvontatehtäviä.

(JKA 6.3.2005)

Lue myös:

    Uusimmat