Asumme reilu vuosi sitten valmistuneessa talossa. Kylpyhuoneessa silikonisaumat ovat lattialaatassa kyllä kiinni, mutta seinän puolella irti. Mieheni ei viitsisi alkaa uusia silikoneja irrottelemaan, mutta itseäni asia vaivaa...Pitäisikö kuitenkin?

Ehdottomasti pitää. Ota vanhat silikonit varovasti pois vaikkapa mattoveitsellä leikkaamalla. Varo ettet vahingossakaan viillä laattojen takana olevaa vesieristettä puhki. Poista laattoihin mahdollisesti jäänyt silikoni mekaanisesti kaapimalla. Puhdista laatat huolellisesti rasvasta, kalkista, ruosteesta, saippuasta ja kaikesta liasta, mikä ylipäätään heikentää silikonin tartuntaa. Pyyhi silikonin alusta vielä vaikkapa asetonilla, mutta varo päästämästä sitäkin vesieristeelle laattojen taakse.

Silikonin vetoon on kaksi tapaa. Ensimmäinen ja varmempi aloittelijalle on rajata silikoni laattoihin maalarinteipillä, joka poistetaan välittömästi kun silikoni on puserrettu saumaan ja tasoitettu. Tasoittaminen onnistuu astianpesuaine- tai saippuavedessä kastellulla sormella. Jos et poista teippiä heti, silikoni tarttuu teippiin kiinni ja tekee rajauksesta repaleisen näköisen, eikä tiiviydestäkään voi olla kovin varma.

Toinen ja nopeampi tapa on ruiskuttaa saippuavettä silikonin ja laattojen päälle, vetää silikoni suoraan prässistä saumaan sopivaksi leikatun pillin pään avulla, ja saumata samalla tavoin sormella kuten edellä. Silikoni ei tartu pesuaineliuoksella sumutettuun kohtaan ja rajauksesta tulee siisti näinkin. Jälkimmäinen konsti vaatii enemmän ammattitaitoa. Teetpä kummalla tavalla hyvänsä, paina saumat pohjia myöten täyteen silikoonia. Jos epäilet kykyjäsi, ota ammattimies avuksi. Vesieristeen rikkoutuminen teettää valtavasti lisätöitä.

Lue myös:

    Uusimmat