Yllättävä tieto: Astmapiiput vaikuttavat ilmastoon – "Näissä on voimakkaita kasvihuonekaasuja"

Astmaa sairastavat voisivat pienentää hiilijalanjälkeään vaihtamalla ympäristöystävällisempiin lääkkeisiin, uutisoi BBC. 

Iso-Britanniassa on yli viisi miljoonaa astmaa sairastavaa ihmistä. Heille määrätyistä astmapiipuista 70 prosenttia on piippuja, joissa käytetään ympäristölle haitallista ponnekaasua, kertoo BBC.

Tutkijat arvioivat, että mikäli edes yksi kymmenestä tällaisen piipun käyttäjästä vaihtaisi ympäristöystävällisempään piippuun, se vastaisi hiilidioksidiekvivalentin vähenemistä 58 kilotonnilla.

Henkilötasolla muutos ilmastoystävällisempään piippuun vastaisi hiilipäästöjen osalta noin 150-400 kilon vähennystä vuosittain. Vaikutusta voi verrata esimerkiki lihan syönnin vähentämiseen.

– Näissä piipuissa käytetyt kaasut ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. Ne vaikuttavat merkittävästi yksittäisen ihmisen hiilijalanjälkeen, sanoo asiaa tutkinut tohtori Alex Wilkinson.

Piippua vaihtaessa tulisi konsultoida hoitohenkilökuntaa

Asiantuntijat kehottavat kuitenkin astmaatikkoja jatkamaan sen tyyppisen astmapiipun käyttöä, joka heille on määrättykin.

Kenenkään ei tulisi ryhtyä käyttämään toisenlaista piippua ilman hoitohenkilökunnan opastusta.

– Jos olet huolissasi piipun ympäristövaikutuksista, voit tiedustella vaihtoehtoja lääkäriltäsi, Wilkinson sanoo.

Wilkinson sanoo, että on muitakin tapoja olla ympäristöystävällisempi astmaatikko, mikäli piipputyypin vaihtaminen ei ole mahdollista.

– Viekää käytetyt piiput apteekkiin hävitettäväksi. On hyvä selvittää myös, montako annosta piipussa on ja varmistaa, että kaikki piipun annoksen on tullut käytettyä, Wilkinson sanoo.

Juttua ja otsikkoa korjattu 30.10. kello 12.45: Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että astmapiipun vaihtaminen ilmastoystävällisempään vastaisi hiilipäästöjen pienenemisen osalta lihan syömisestä luopumista tai kulkuneuvon vaihtamista pyörään. Tutkijoiden arvion perusteella näin suuresta ilmastovaikutuksesta ei ole kuitenkaan kyse. Juttuun täsmennetty, että henkilötasolla piipun muuttaminen tarkoittaisi noin 150-400 kiloa pienempää hiilijalanjälkeä vuosittain.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja