Astmaatikko – varaathan nämä lääkekaappiisi flunssan varalta

Flunssa voi huonontaa astmaa merkittävästi. Influenssakausi on vasta tuloillaan, mutta myös se saattaa rasittaa astmaatikkoa perusterveitä enemmän. Allergia- ja astmaliitto kehottaa astmaatikkoja huolehtimaan riittävästä lääkityksestä flunssan oireillessa.

Allergia- ja astmaliitto korostaa, että flunssa- tai yskänlääkkeet eivät hoida astmaa, vaan astmaa hoidetaan siihen määrätyillä reseptilääkkeillä. Niitä kannattaakin varata lääkekaappiin myös pahenemisvaiheiden varalle.

Flunssa on tärkeää hoitaa kunnolla astmaoireilun hillitsemiseksi, mutta eri keinoin.

– Jos tunnet flunssan oireita, lisää heti astmaa hoitavan lääkkeen annostusta lääkärin ohjeiden mukaisesti. Jos astma tuntuu pahenevan lääkityksestä huolimatta, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa tilanne, ohjeistaa allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta.

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa astmaoireita

Flunssaa hoidetaan levolla ja siihen tarkoitetuilla oireidenmukaisilla lääkkeillä.

– Astmaatikon on hyvä tietää, että tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa astmaoireita. Riittävä nesteytys voi helpottaa liman irtoamista, huomauttaa Värmälä.

Kokeile nenäkannua

Johanna Värmälä muistuttaa, että nenänhuuhtelukannu on myös hyvä apuväline nuhaa ja nenän tukkoisuutta poteville.

Sen lisäksi nenää avaavat ja hoitavat nenäsuihkeet ja -tipat voivat oikein käytettyinä lievittää nuhaoireita.

Näin tunnistat pahenevan astman

Pahenevan astman tunnistaa muun muassa hengenahdistuksesta, avaavan astmalääkkeen tarpeen lisääntymisestä, heikentyneestä rasituksen sietokyvystä tai yskästä. Aamuiset PEF-arvot laskevat ja olo on tukkoinen.

Lapsilla itku ja nauru muuttuvat yskänsekaisiksi ja voimat eivät riitä enää leikkeihin. Flunssa menee ohi yleensä muutamassa viikossa, astmaoireet jatkuvat.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat