Astianpesukone aiheutti taloyhtiölle 12 000 euron vahingot – hovioikeus määräsi vuokranantajan korvaamaan

Vuokrahuoneistossa ollut astianpesukone aiheutti huomattavan vesivahingon. Vaasan hovioikeus määräsi vuokranantajan korvamaan kulut taloyhtiölle.

Astianpesukoneen tulppaamaton poistoputki aiheutti taloyhtiölle huomattavan vesivahingon, jonka korjaaminen maksoi 12 000 euroa. Vaasan hovioikeus antoi päätöksen, jonka mukaan vuokranantajaosakkaan tulee korvata kulut taloyhtiölle.

Ratkaisu linjasi, että osakkaan tulisi tarkistaa asunnon kunto huolellisesti viimeistään silloin, kun vuokralainen vaihtuu. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että linjaus ankaroittaa vuokranantajan vastuuta, arvioi Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah.

–  Aikaisemman oikeuskäytännön perusteella vuokranantajan ei ilman erityistä syytä tarvitse tarkastaa huoneiston kuntoa määrävälein, jos huoneistossa asuu vuokralainen, hän toteaa tiedotteessa.

"Kaikki on ok"

Oikeuden käsittelemässä tapauksessa vuokranantaja sai uudelta vuokralaiselta viestin muutaman päivän kuluttua siitä, kun tämä oli muuttanut asuntoon. Vuokralainen ilmoitti viestissä, että ”kaikki on ok”.

Hovioikeuden mukaan vuokranantaja ei ollut riittävän huolellinen, kun oli tyytynyt uuden vuokralaisen lähettämään tekstiviestiin ja jättänyt huoneiston perustarkastuksen tekemättä.

Ratkaisun perusteella vuokranantajan tulee tarkistaa huoneiston kunto ja dokumentoida tarkastus huolellisesti aina, kun vuokralainen vaihtuu. Erityisesti pesukoneiden liitäntöjen sekä irrotettujen liitosten tulppausten kunto tulisi tarkastaa.

– Usein vuokranantaja voi asua hyvinkin kaukana vuokrattavasta huoneistosta. Vuokranantaja voi nähdäksemme edelleen antaa lopputarkastuksen suorittamisen jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi uuden vuokralaisen tai sukulaisen tehtäväksi, Ahsanullah toteaa tiedotteessa.

Tällöin tulisi vuokranantajan tulee kuitenkin varmistua sitä, että tarkastus on sekä suoritettu että dokumentoitu huolellisesti. Asunto olisi hyvä myös valokuvata.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja