Mainos

Asiantuntijat varoittavat: Vaalijärjestelmää ei tule digitalisoida – "Hyvä, että mennään ensi keväänäkin fyysiseen äänestyskoppiin"

13:36

Suomen nykyistä vaalijärjetelmää ei tule digitalisoida, arvioivat ministeri Jaakko Iloniemi ja Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Huomenta Suomen haastattelussa. 

Video: Katso Iloniemen ja Limnéllin koko haastattelu Huomenta Suomessa. 

Heidän mukaansa nykyiseen lippuäänestysjärjestelmään on hankalampi vaikuttaa kuin digitaaliseen äänestykseen. Esimerkiksi Yhdysvaltain ja Ranskan vaaleissa on havaittu vaikuttamisyrityksiä.

– Meillä on sellainen järjestelmä ainakin ääntenlaskun suhteen, että sitä on hyvin hankala kaukaisella vaikuttamisella miksikään muuttaa, koska lasketaan äänestyslappuja. Se on hyvin selkeä järjestelmä, eikä siihen pääse elektronisin keinoin mukaan, ministeri ja diplomaatti Jaakko Iloniemi sanoo. 

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll sanoo, että vaikka lähes kaikkea ollaan digitalisoimassa, niin vaaleja ei tule laskea digitalisaation alle. 

– Turvallisuuden ja vaalien luotettavuuden ja rehellisyyden kannalta on erittäin hyvä, että ensi keväänäkin mennään fyysiseen äänestyskoppiin fyysisellä kynällä kirjoitetaan fyysiseen paperiin ehdokkaan numero ja viedään se sitten sinne fyysiseen vaaliuurnaan, Limnéll sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.