Asiantuntija varoittaa atoopikkoja: Älä pese kasvoja pelkällä vedellä!

Atooppinen iho vaatii kärsivällisyyttä, säännöllistäkin säännöllisempää hoitoa ja päivittäistä puhdistusta. Vaikka vesi onkin vanhin voitehista, tiesitkö ettei vesi ole kuitenkaan paras ratkaisu atooppista ihoa puhdistaessa?

Joka viides suomalainen kärsii atopiasta, eli kuivasta, kutisevasta ja herkästä ihosta. Atooppinen iho asettaa ihonhoitoon omia haasteita, sillä kutiseva, punoittava ja kuristava iho vaatii ekstrahuomiota ja kosteutta. Kesäisin atooppinen iho voi usein paremmin kuin talvella – etenkin talvisaikaan ihoa tulee rasvata ja puhdistaa huolellisesti.

Kauneuden ammattilainen Tarja Gallacher muistuttaa, ettei atooppisen kuivasta ihosta kärsivän tulisi käyttää kasvojen ihoa puhdistaessaan niinkään kraanavettä.

– Atooppisen kuivalle iholle vesi on myrkkyä. Jos on atooppisen kuiva iho, älä käytä kraanavettä ollenkaan puhdistaessasi kasvojasi. Puhdista kasvosi puhdistusvoiteellta tai -emulsiolla ja viimeistele puhdistus mieluummin vanulappuun kastetulla kasvovedellä kuin kraanavedellä, Gallacher kuvailee.

– Jos vedellä lotraa, atooppinen iho ei tykkää: siksi lopullinen puhdistus kannattaa tehdä kasvovedellä, jolla sitten "huuhdellaan" veden sijaan.

Gallacher muistuttaakin atopiasta kärsivää kuluttajaa olemaan tarkkana valitessaan puhdistustuotetta.

– Täytyy olla tarkka, että kyseessä on puhdistustuote, joka ei ole vesiaktiivinen, eli sellainen joka pitää emulgoida iholta pois vaahdottamalla. Valitse mieluummin perinteinen puhdistusemulsio tai -voide.

Ihon kosteuttaminen puhdistuksen jälkeen on tärkeää, sillä atooppisen iho suojaava rasvavaippa uusiutuu tervettä ihoa hitaammin ja vesi haihtuu ihon syvemmistä kerroksista vapaammin: siksi ihon pintakerros kuivuu.

Myös normaalilla kasvo- tai perusvoiteella voi asiantuntijan mukaan puhdistaa esimerkiksi meikin pois kasvoilta.

– Se on hyvä tapa erittäin kuivalle iholle: pyörittele kasvovoidetta kasvoille, pyyhi sen pois, ja viimeistele puhdistus kasvovedellä. Tämä ei ole kuitenkaan kustannustehokkain tapa. Puhdistustuotteet tulevat halvemmaksi, Gallacher kuvaa.

Suosi voidepesua suihkussa

Atooppinen iho kuivuu ja kutisee helposti. Kun iho kutisee, ihoa alkaa jopa huomaamattaan raapia. Raapiminen ainoastaan pahentaa oireilua ja ja kutinaa. Talvella nämä oireet yleensä pahenevat.

Atooppisen ihon kanssa päivittäinen puhdistus on tärkeää, eikä suihkussa käyntejä kannata vältellä: kuuma vesi saattaa kuitenkin kuivattaa ihoa, joten suosi sen sijaan haaleaa vettä. Tärkeintä onkin panostaa siihen, ettei pesu kuivata ihoa entisestään.

Vinkki: Jos kärsit atopiasta, valitse vaatteiksi sileäkuituisia, silitettyjä, väljiä, ihoystävällisestä materiaalista valmistettuja vaatteita, jotka eivät hiosta. Huomioi, ettei vaatteisiin ole jäänyt jäämiä pyykinpesuaineesta.

Suihkussa käydessä kannattaa suihkusaippua vaihtaa perusvoiteeseen, eli tehdä niin kutsuttu voidepesu. Levitä iholle perusvoidetta, ja huuhtele pois vedellä – voidepesun estää ihoa kuivumasta yhtäkaikkisen nopeasti.

Ole hellä otteissasi; älä hankaa ihoa kovin ottein esimerkiksi karhealla pesusienellä, ja suihkun jälkeen kuivaa itsesi pyyhkeellä hellästi taputellen. On myös ensiarvoisen tärkeää muistaa kosteuttaa iho heti suihkun, kylvyn tai uimisen jälkeen kosteusvoiteella, kun iho on vielä kostea. Älä myöskään unohda levittää kasvojen iholle hoitavaa seerumia ja kosteuttavaa kasvovoidetta.

Lue myös:


Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, essex.fi, allergia.fi

Lue myös:

    Uusimmat