Asiantuntija kertoo, millaisia iho-ongelmia kasvomaski voi aiheuttaa – yhdelle ihotyypille suojuksesta on jopa hyötyä

Miten urheilu onnistuu maski kasvoilla? 2:53
Bikinifitneksen SM-kisoihin valmistautuva Pernilla Böckerman näyttää, kuinka maskin kanssa treenaaminen onnistuu.

Kasvomaskin käyttäminen voi aiheuttaa ikäviä iho-ongelmia. Ihotautilääkäri kertoo, miten ihon kunnosta kannattaa huolehtia pandemiatalven aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa, sillä maskin asianmukainen käyttö voi vähentää koronatartuntoja estämällä hengitysteistä lähtöisin olevia pisaroita leviämästä ympäristöön.

Ahkerat maskinkäyttäjät ovat saattaneet huomata harmikseen, että varotoimi aiheuttaa iho-ongelmia ja erityisesti finnejä.

Kasvoilla tiivisti olevan maskin sisälle jäävä hengitysilma kosteuttaa ihon pintaa, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Hannele Virtanen HUS Iho-ja allergiasairaalasta selittää. Kun kosteus hautuu maskin alla, voi etenkin akneherkille alueille nenänpieliin ja leukaan syntyä finnejä. Varsinkin, jos ihmisellä on taipumusta akneen, voi iho alkaa maskin käytön seurauksena kukkimaan.

Ilmiö on niin yleinen, että sille on jo nimikin: maskiakne.

Maskiaknen ehkäisy ja hoito

Maskiaknen syntymistä voi ennaltaehkäistä puhdistusrutiineilla. Kasvot tulisi pestä ihotyypille sopivalla tuotteella aamuin illoin. Mikäli maskia on pitänyt kasvoilla pitkään, esimerkiksi työpäivän ajan, voi ihon pestä myös rupeaman jälkeen.

Maskin alle jäävälle ihoalueelle kannattaa käyttää vain kevyitä tuotteita, esimerkiksi geelimäistä kosteusvoidetta, tai akneiholle tarkoitettua tuotetta. Jos kasvomaskin seurauksena puhkeaa varsinainen akne, lääkärin vastaanotolta saa reseptin järeämpiin tuotteisiin.

Mitään liian paksua ja rasvaista voidetta ei maskin alle kannata laittaa, sillä se voi pahentaa finniongelmaa. Myös meikki kannattaa pitää maskin kanssa kevyenä tai jättää kokonaan meikkaamatta.

Maski voi ärsyttää ihoa tai aiheuttaa ruusufinnin

Kasvomaski voi aiheuttaa aknen lisäksi muita iho-ongelmia.

Huonosti istuva maski saattaa hangata kasvoja kohdissa, joissa se koskettaa ihoa. Kosteuden ja hankaamisen yhdistelmä voi aiheuttaa ärsytysihottumaa. Omille kasvoille sopivan maskin löytää kokeilemalla eri malleja.

Maski voi myös aiheuttaa herkälle iholle ruusufinnin, joka aiheuttaa kasvojen punoitusta, turvotusta sekä aknen tapaisia näppyjä. Ruusufinnistä kärsivän tulisi suojautua auringolta ja lämpötilanvaihteluilta sekä välttää alkoholia. Lääkäri voi kirjoittaa reseptin ruusufinnin tehokkaampaan hoitoon.

Varsinaista allergiaa maskeille on tullut esiin vain harvoin. Useimmiten on kysymys ihon epäspesifisestä ärtymisestä. Myös maskin voimakas haju voi aiheuttaa joillekin oireita. 

Kuivalle iholle maskista voi olla hyötyä

Ei kuitenkaan niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kuivalle ja atooppiselle iholle kasvomaskista saattaa olla teoriassa etuakin. 

– Maski kostuttaa ihon pinnan, josta voi olla kuivaihoiselle vähän hyötyäkin, Virtanen sanoo.

Pakkasten kiristyessä ja lämpötilan pysyessä pidempään nollan alapuolella selviää, pitääkö teoria paikkansa.

Talvella kuivan ihon kosteutuksesta tulee huolehtia. Vaikka maskin alle ei kannata pistää raskasta voidetta, voi täyteläisempää rasvaa levittää kasvojen yläosaan otsalle ja silmäluomiin. Huulet saattavat kuivua maskin käytön vuoksi, minkä vuoksi kannattaa käyttää säännöllisesti huulirasvaa

Samalla voi hörpätä vettä, sillä maskin kanssa riittävä vedenjuonti helposti unohtuu. Vähäinen vedenjuontikin voi vaikuttaa kielteisesti ihon kuntoon.

Vältä voimakkaasti ärsyttäviä tuotteita maskin kanssa

Voimakkaasti ärsyttävät tuotteet voivat pahentaa kasvomaskin käytöstä johtuva iho-oireita. Virtanen suosittelee välttämään voimakkaasti kuorivia sekä retinolipitoisia anti age -tuotteita.

Mikäli retinolituotteita on käyttänyt aiemmin hyvällä menestyksellä, voi niiden käyttöä jatkaa. Vahvempia valmisteita Virtanen kuitenkin varoisi. Varsinkaan herkkäihoisen ei kannata aloittaa retinolipitoisten tuotteiden käyttöä maskinkäytön aikana. 

Virtanen kertoo, että ikääntymisen merkkejä häivyttävissä tuotteissa on usein pieni turvottava vaikutus, jotta iho näyttää sileämmältä. Maskin alla tämä ärsytysvaikutus voi olla voimakkaampi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Etkö ole varma, kuinka kasvomaskia tulee käyttää? Havainnollistava video näyttää, kuinka kasvomaski asetetaan ja poistetaan kasvoilta oikeaoppisesti 0:50


Lue myös:

    Uusimmat