Asiantuntija: Tästä syystä suomalaispariskunnat riitelevät juhannuksena

Lomien aikana suomalaispariskunnat riitelevät enemmän kuin arkena. Juhannuksen alla konflikteihin voi kuitenkin varautua etukäteen niin, ettei kenenkään juhannus mene riitojen vuoksi pilalle.

Pariterapiaan ja perheterapiaan erikoistunut psykoterapeutti Kaarina Vanhanen kertoo, miksi suomalaiset riitelevät juhannuksena ja miten konfliktitilanteet voi ratkaista tyylikkäästi.

Juhannuksena riidellään tavallista enemmän

Suomalaisissa perheissä riidellään enemmän lomalla kuin arkena. Sama ilmiö näkyy myös juhannuksen riidoissa. Muutos yhdessä vietetyn ajan määrässä lisää riitojen todennäköisyyttä.

– Juhannuksena on sitä yhteistä aikaa yhdessäoloon jopa useita päiviä. Usein pidempi aikakin jo tekee sen, että riiteleminenkin vie oman aikansa juhlasta, Vanhanen kertoo.

Myös odotukset juhlalle johtavat siihen, että tilanne saattaa etenkin perheen kesken kärjistyä. Etenkin pitkään suunnitellut yhteiset lomat saattavat saada aikaan paineita.

Alkoholi pahentaa usein riitoja

Tunnetusti alkoholilla on oma roolinsa suuressa osassa suomalaisten juhannusjuhlia. Alkoholi vaikuttaa usein riitatilanteisiin niitä pahentaen.

– Alkoholi pahentaa riitoja sekä tuo kaikenlaista ylimääräistä ikävää usein, mutta ei aina, Vanhanen kertoo.

– Joillakin menisi juhannus todella hyvin, jos alkoholia ei olisi, Vanhanen jatkaa.

Humalassa riitoja sekä syntyy helpommin että konfliktit pahenevat, sillä harkintakyky heikkenee.

– Silloin usein kärjistetään asioita ja ihmisten tulee sanottua sellaista, mitä sitten myöhemmin kadutaan tai mitä ei ehkä saada edes selvitettyä, Vanhanen toteaa.

Päätös juhannussuunnitelmista on tärkeää tehdä yhdessä


Jotta riidoilta juhannuksena vältyttäisiin, on päätökset lomanvietosta hyvä tehdä perheen tai pariskunnan kesken yhdessä. Yhdessä suunnittelu edesauttaa sopuisan ilmapiirin kehittymistä.

– Sillä on merkitystä, onko se tekeminen jotenkin yhdessä suunniteltua, Vanhanen kertoo.

Lasten mielipiteet saattavat usein jäädä vanhempien äänien jalkoihin. Kun yhteistä juhlaa suunnitellaan, olisi ensiarvoisen tärkeää suoda myös lapselle sellainen olo, että kaikkien mielipiteillä on yhteistä päätöstä tehtäessä merkitystä.

– On hyvä tehdä yhteispäätös, jonka tekemiseksi on kuultu eri perheenjäsenten toiveet ja ehkä myöskin vastarintaa, Vanhanen tarkentaa.

Ristiriidat on hyvä ottaa avoimesti esille

Jos kuitenkin riitoihin useimpien suomalaisperheiden tapaan päädytään, voi tilanteen ratkaista tyylikkäästi. Pienen riidan ei tarvitse pilata kenenkään juhannusta.

– Ainakin perhepiirissä on hyvä avoimesti ottaa ristiriidat esille jo ennen kuin lähdetään lomalle. Ei ole hyvä odottaa, että kohta on aikaa ja sitten selvittää asioita, Vanhanen neuvoo.

Vanhanen neuvoo huoltamaan parisuhdetta jo hyvissä ajoin ennen lomaa. Varsinkin jos parisuhteen taustalla on selvittämättömiä asioita, jotka tiedetään valmiiksi, on suurempien konfliktien välttämiseksi hyvä puida asioita jo etukäteen – perheen kesken tai ammattilaisen johdolla.

– Silloin lähdetään tavallaan puhtaalta pöydältä ja sopivin odotuksin, sillä molempien toiveet on huomioitu. Silloin lähtökohta on hyvä, kun kumpaakaan ei viedä niin sanotusti väkisin jonnekin. Kenenkään ei tarvitse lähteä vain siitä syystä, että toinen haluaa, Vanhanen muistuttaa.

Kompromissit eivät kuitenkaan ole missään nimessä kiellettyjä. Perheen sisällä kiinnostuksen kohteet voivat poiketa toisistaan hyvinkin merkittävästi, ja joustaminen on rakentavaa.

– Se sopii hyvin, että toinen suostuu johonkin ja tekee siten toisen onnelliseksi, Vanhanen muistuttaa.

– On tärkeää purkaa tilanne mahdollisimman hyvin heti, että etsitä syyllisiä ja siten ajauduta pahempaan konfliktiin, Vanhanen neuvoo.

AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!


Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat