Asiantuntija: Suomen tämänhetkinen armeija hätyyttäisi vihollisen

Sotahistorian tutkija Ilmari Hakala uskoo, että Suomen armeija on yhä voimissaan.

Tutkija Ilmari Hakalalla on valoisa näkemys tämän päivän armeijakeskusteluun ja suomalaisnuorukaisten sotakuntoon.

– Ei suomalaista nuorisoa kannata hirveästi moittia. Kun olen heidän kanssaan jutellut, on käynyt ilmi, että nuorten henki on ihan samanlaista kuin ennenkin, Ilmari Hakala vakuuttaa.

– Eihän sellaista sotaa, joka käytin 70 vuotta sitten, käytäisi nykypäivänä. Kun 1930-luvulla järjestettiin kutsunnat, eivät kaikki sodassa olevat olleet siinä kunnossa, että he voisivat olla armeijassa, hän jatkaa.

– Aina puhutaan siitä, kuinka huono kunto nuorilla on. Ei nykypäivän ihmisen tarvitse lähteä Helsingistä kävellen Ruokolahdelle 200 kilometrin päähän. Hänet viedään sinne jollain välineillä.

"Ei varaa palkka-armeijaan"

Ilmari Hakala tyrmää myös ajatukset nykynuorison pilalle hemmottelun vaikutuksista sotakuntoon.

– Hemmottelun vaikutus siihen, mikä se nuorten henki sitten on, ei voi olla kovin suuri. Kyllä osa yhteiskunnasta oli hemmoteltuja silloin ennenkin.

Hakalan mukaan palkka-armeijaan ei kertakaikkisesti ole varaa, mutta Suomi pärjää silti vielä hyvin juuri niin kuin asiat ovat.

– Kyllä me vielä ainakin tällä hetkellä saamme asevelvollisella armeijalla semmoisen kynnyksen aikaiseksi, ettei kellään ole uskallusta tulla tänne.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja