Mainos

Asiantuntija: Pelastusliivit pakollisiksi veneisiin

Meripelastuksen asiantuntija haluaa pelastusliiveille käyttöpakon vesiliikenteeseen.

Rajavartiolaitoksen komentaja Petteri Leppäsen mukaan pelastusliivien käyttöpakko olisi tärkein vesiliikenteen turvallisuutta parantava asia.

Nykyisin pelastusliivit on oltava mukana moottoriveneissä sekä yli viiden metrin pituisissa purjeveneissä. Leppäsen mielestä moniin muihinkin venetyyppeihin pitäisi liittää mukaan pakko pitää pelastusliivejä mukana. 

– Jos ajatellaan hukkumistapauksia, valtaosa tapahtuu pienveneissä ja tällä hetkellä pelastusliivi ei ole pakollinen soutuveneessä ollenkaan. Jokainen ymmärtää, että jos soutuvene menee ympäri ja liivit ei ole päällä, ne eivät  myöskään auta siinä vieressä. 

– Merialueilla hukkuu vuosittain noin 20 henkilöä ja niistä noin puolet menee jään läpi. Eli merialueilla hukkumiset ovat vain yksittäisiä tapauksia. Mutta sisävesillä ongelmia on enemmän ja useimmiten ne liittyvät siihen, että lähdetään kokemaan verkkoja vesille ilman liivejä. 

Toisen askeleena vesiliikenteen turvallisuuden parantamiseksi Leppänen mainitsee vanhojen perinteisten merimiestapojen kunnioittamisen. Tätä edustaa hänen mukaansa kiireettömyys ja toisten kunnioittaminen.

– Nyky-yhteiskunta on vähän sellainen ”minä-minä-edellä” ja se asenne ei sovi vesille lainkaan. Toisen apua tarvitaan usein rantautuessa ja ahtaissa väylissä ei ole pakko ohitella. Väistämistoimenpiteet riittävän ajoissa ovat myös tärkeitä.

Veneilyn trendi on myös selvästi muuttunut viime vuosikymmenien aikana. Leppänen mainitsee, että aikaisemmin veneilyyn kasvettiin perheen mukana ja taidot hankittiin kasvamisen myötä kun vanhemmilla oli oma vene. Nykyisin isotkin retkiveneilijät aloittavat harrastuksen ilman aiempaa kokemusta.

Promillerajan laskemista Leppänen ei pidä akuuttina asiana.

– Totta kai se antaisi vahvan signaalin siitä, että alkoholi ja veneily eivät kuulu yhteen, mutta vesillä alkoholista johtuvia onnettomuuksia sattuu todella vähän, Leppänen pohdiskeli MTV:n SuomiAreena-tapahtumassa.

Korjattu juttua: Lakiin ei ole kirjattu pelastusliivien käyttöpakkoa. Sen sijaan liivit on oltava mukana aluksessa tietyissä venetyypeissä.

 

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.