Asiantuntija opastaa: Kahvit, kakut ja piirakat – näin mitoitat tarjoilut nappiin

Paljonko herkkuja on varattava kahvipöytään? Maa- ja kotitalousnaisten annosteluvinkeillä kutsuvieraat eivät jää nuolemaan näppejään.

On noloa, jos kahvitarjoilut loppuvat kesken juhlien. Ei myöskään ole kivaa, jos kevätjuhliin tehtyjä pakasteen tukkivia täytekakkuja joutuu mussuttamaan vielä elokuussakin. Tarjottavan ruoan määrä olisikin hyvä mitoittaa sen mukaan, kuinka monta henkeä juhliin on kutsuttu. Henkilömäärän laskeminen avittaa summittaiseen arvioon ruoan menekistä.

Pääasia ei ole se, kuinka montaa eri sorttia tarjotaan, vaan se, että tarjottavaa on riittävästi. Juhlista saa omannäköiset, kun tarjoiluvadille valikoituvat herkut, joista isäntäväki ja juhlakalu itse pitävät.

1. Pullat: Maa- ja kotitalousnaisten annosteluvinkkien mukaan esimerkiksi puolen litran pullataikinasta valmistuu joko viitisenkymmentä pikkupullaa, kaksi 25 viipaleen pullapitkoa tai yksi 50 viipaleen pullakranssi.

2. Kuivat kahvikakut ovat kahvipöydän klassikkoja. Yhdestä kahvikakusta riittää viipale noin 25–30 henkilölle. Kääretortusta paloja saa 15-20 henkilöä.

3. Uunipellillisestä piirakkaa tai leivoksia riittää palanen 25–30 henkilölle.

4. Pyöreästä piirasvuoasta (26 senttimetrin halkaisija) riittää piirakkaa viipaleiden paksuudesta riippuen 8–16 kahvittelijalle.

5. Täytekakku: Monessa kodissa täytekakku kruunaa kahvipöydän. Neljän munan kakusta riittää viipale 10–15 juhlijalle.

6. Kahvi: Kahvikutsuilla kuluu kahvia. Moni santsaa moneen otteeseen, joten pannu saa olla kuumana koko juhlan ajan. Yksi paketti riittää noin viidellekymmenelle vieraalle. Kahdesta puolen kilon kahvipaketista riittää kahvia noin sataan pieneen kupilliseen, vettä kuluu viitisentoista litraa.

7. Tee: Yhdestä desilitrasta teelehtiä voi hauduttaa 4 litraa teetä, josta riittää tarjottavaa noin kymmenelle hengelle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja