Asiantuntija neuvoo: Kesäviinien ABC

Arvostettu viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto neuvoo kuinka kesäisille herkuille löytää oikeanlaisen viinin, ja mitkä ovat tämän kesän trendikkäimmät viinivalinnat.

Ota talteen nämä ammattilaisen vinkit kesäisten viinien valintaa helpottamaan.

Minkälaiset viinit sopivat grilliruoan seuraksi?

Meriluodon mukaan kesällä erityisen suosittuja viinejä ovat kylminä nautittavat viinit kuten valko-, kuohu- ja roseeviinit. Grilliruokien seuraksi valkoviiniä valittaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon tietyt asiat.

– Kevyemmille grillissä valmistettaville ruoille, kuten kanalle, kalalle ja kasviksille kannattaa valita runsaan hedelmäinen, tai jopa puolikuiva valkoviini. Viinin sopivuutta ruoan kanssa nautittavaksi parantaa se, jos viinistä löytyy samoja savuisia vivahteita joita grillatessa muodostuu myös ruokiin. Tällaisia vivahteita löytyy tyypillisesti tammikypsytetyistä valkoviineistä, Meriluoto selittää.

Punaviineissäkin on eroja, jotka tulee ottaa huomioon sen mukaan mitä syödään. Kevyiden grilliruokien, kuten kasvisten ja kanan kanssa sopii keskitäyteläinen ja kevyt punaviini. Raskaampien liharuokien kumppaniksi sen sijaan sopivat esimerkiksi australialaiset shirazit ja amerikkalaiset zinfandelit.

– Grillissä kypsennettäessä ruoan paistopintaan muodostuu aavistuksen hapan maku jota tasapainottamaan viiniltä vaaditaan vähintäänkin kohtuullista hapokkuutta. Lisäksi, varsinkin tuhdimpien liharuokien grillailuun sopivissa punaviineistä tulisi löytyä intensiivistä, jopa makeaan vivahtavaa hedelmäisyyttä, Meriluoto kertoo.

Muita kesän suosikkiviinejä

Piknikviiniksi Meriluoto suosittelee raikasta roseeta tai makeaa moscatoa, joista jälkimmäinen sopii erityisen hyvin nautittavaksi jälkiruokien, kuten mansikoiden ja makeiden leivosten kanssa. Moscatosta saa myös erinomaisen jälkkärin yhdistämällä siihen mansikoita ja basilikaa, Meriluoto vinkkaa.

Roseeviinit ovat suosittu kesäviini, ja ne sopivat erityisen hyvin juotavaksi sellaisenaan vaikkapa aperitiivina.

– Roseeviinien suosio tulee kesällä mitä luultavimmin taas nousemaan. Alkon valikoimiin on nyt tullut myös puolikkaita roseeviinejä, mikä on kätevää jos haluaa juoda roseeta esimerkiksi vain lasillisen aperitiivina, Meriluoto kertoo.

Kuohuviinin ja samppanjan suosio on ollut Meriluodon mukaan Suomessa suuressa nousussa jo pidemmän aikaa. Kesällä myös kuohuviinejä ostetaan kuitenkin entistä enemmän. Uudeksi nousevaksi trendiksi Meriluoto povaa maailmalla jo suosittuja viinidrinkkejä.

– Viinidrinkkien suosio tulee nousemaan. Muualla maailmalla ne ovat jo yleinen ja suosittu ilmiö. Esimerkiksi valkoviinistä valmistettava sauvignon blanc sour tai portviinipohjainen mojito ovat hauskoja esimerkkejä viinidrinkeistä, Meriluoto lopettaa.

Meriluodon suosittelemia viinejä grilliherkkujen seuraksi:

Kevyille grilliruoille, kuten kanalle ja kasviksille: Cono Sur, Pinot Noir, Chile. Hinta 9,48 €

Raskaille liharuoille: Peter Lehmann Barossa Shiraz, Australia. Hinta 12, 98 €

Kalaruoille ja äyriäisille: Torres Gran Vina Sol Chardonnay, Espanja. Hinta: 10,49 €

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat