Asiantuntija muistuttaa: Valuta hanavettä aina ennen juomista

Suomessa vieraillut, Euroopan ensimmäinen vesisommelier Arno Steguweit neuvoo, miten hanavesi kannattaa nauttia, jotta se maistuu mahdollisimman tuoreelta.

Suomessa on kaikin puolin erittäin laadukasta hanavettä, mutta sen laatuun voi kuitenkin vaikuttaa hieman myös omalla toiminnallaan. Juomavetesi ei nimittäin välttämättä ole aivan niin tuoretta, jos lasket sitä suoraan hanasta lasiin. Useissa Michelin-ravintoloissa työskennellyt saksalainen vesisommelier Arno Steguweit neuvoo aina valuttamaan vettä jonkin aikaa ennen sen juomista.

– Jos juot hanavettä, on aina hyvä idea avata ensin hana ja antaa veden juosta jonkin aikaa. Kuvittele nyt: Olet nukkunut 8-10 tuntia, asut neljännessä kerroksessa kerrostalossa ja vesi seisoo huoneistosi putkistossa koko yön. Jos haluat aamulla ensimmäisenä lasillisen tuoretta vettä, tämä vesi ei ole tuoretta. Se on seissyt putkistossa koko yön.

Vedessä on Steguweitin mukaan sama ero kuin tuoreessa, juuri keitetyssä kahvissa verrattuna monta tuntia seisseeseen kahviin.

– Se ei vaan maistu enää samalta. Jos siis haluat raikasta vettä, anna vedelle mahdollisuus vaihtua. Huomaat eron siitä, että veden lämpötila muuttuu. Kun avaat hanan, anna veden valua niin kauan, että se muuttuu tarpeeksi kylmäksi tai lämpimäksi, Steguweit neuvoo.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat